Ledelse

4 råd om hvordan du kan bygge handlekraft

En dansk undersøkelse viser at det oppstår sterke negative følelser og relasjonstrøbbel på en arbeidsplass når ledere unnlater å handle. Dessuten daler trivselen.

Publisert Sist oppdatert

I tillegg faller både effektiviteten og tilfredsheten hos både ledere og medarebeidere. Det skriver Jan Rohwedder, lektor ved Erhvervsakademi Aarhus innenfor ledelse og HR, i et innlegg hos ledelseidag.dk.

Det er Rohwedder som har gjennomført undersøkelsen, blant 190 ledere, og han konkluderer med at ledere som lar være å handle ikke bare går utover de personene som er involvert i situasjonene. Det går utover hele organisasjonen.

4 råd om å bygge handlingskraft

I innlegget sitt understreker Rohwedder at lederens sjef og rammebetingelser vil påvirke situasjonen. Han gir imidlertid også noen råd om hva som kan øke lederes handlingskraft:

* Lag noen fora hvor du kan sparre med noen om måten du leder på. Legg særlig vekt på å få utforsket dine antagelser om hva god ledelse eller «riktig ledelse» er for deg. Sparring kan være utforskende, støttende og utfordrende.

* Etterspør tilbakemelding fra omgivelsene jevnlig, og sett av tid til å reflektere over de tilbakemeldingene du får. Legg også merke til om det er utvikling i de tilbakemeldingene du får. (Du kan ha lyktes med å forbedre din lederadfed uten at du selv har oppdaget det)

* I forlengelsen av sparringssamtaler og tilbakemeldinger, kan du sette deg noen personlige utviklingsmål som er koblet til forretningsmessige og strategiske mål i organisasjonen, samt ledelsesoppgaver du uansett skal jobbe med.

* Gjennomfør små eksperimenter der du utfordrer din egen forutinntatthet. Du kan handle ut fra en tanke om «dette er godt nok som en start» eller «dette er det jeg vet nå», istedenfor å la deg styre av illusjon om at du alltid kan bli litt mer sikker enn du er nå.

Powered by Labrador CMS