Ledelse

6 grunnprinsipper i Lego

Lego var i dyp krise, vendte tilbake til kjerneverdiene og snudde utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

Lego hadde hatt kjempesuksess i leketøysmarkedet verden over. Like etter årtusenskiftet var imidlertid krisen et faktum og selskapet nærmet seg konkurs. En av årsakene var at de hadde spredd seg på for mange områder.

Underveis i den omfattende snuoperasjonen som måtte til, fant Lego tilbake til kjerneverdiene og gründer Ole Kirk Christiansens visjoner. Forandringsarbeidet har vært mye omtalt tidligere, og er nå blitt behørig beskrevet i boken Brick by brick – How Lego Rewrote the Rules of Innovation and Conquered the Global Toy Industry, forteller Chef på sine nettsider.

Dette er hovedprinsippene i Legos visjoner:

Verdier
Når et selskap skapes, skapes det ut fra noen kjerneverdier og et verdigrunnlag som kommer fra gründeren. For Lego handler det om å «leke godt» og et mål om å inspirere og utvikle morgendagens byggere.
Eksperimentering
Lego eksperimenterer stadig for å forbedre produktene sine.
Et system, ikke et produkt
Det var et stort steg framover da Lego bestemte seg for å gå fra treleker til plast. Et annet framsteg var beslutningen om å produsere et helt system for lek, ikke bare enkeltleker.
Fokus
Godtfred Kirk Christiansen ønsket å gjøre noen få ting veldig bra, og ga utviklerne muligheten til å skape nesten hva som helst av produkter, så lenge de lå innenfor kjernevirksomheten. Det var kreativitet innenfor snevre rammer.
Gjør det autentisk
Gjennom lek skapes relasjoner. Det er dette som er autentisk og genuint ved det Lego skaper.
Forretningene først, deretter barna
For å kunne snakke til barna, måtte Lego ha en god relasjon til forhandlerne. Gründeren reiste selv rundt for å treffe alle forhandlerne i Danmark. Dette ga resultater.
Powered by Labrador CMS