Ledelse

Direktør Greger Mannsverk ved Kimek har brukt de siste uken på å forklare norske ministre hvor avhengig Kirkenes og Sør-Varanger er av et handelssamkvem med Russland. Her sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum. 80 ansatte ved Kimek har fått permiteringsvarsel, og krigen i Ukraina rammer nå Øst-Finnmark hardt.

Alarmen går i Øst-Finnmark

I Kirkenes stopper krigen i Ukraina næringssamarbeidet med Russland. I Vardø advarer ordføreren om at avfolkingen truer vår nasjonale sikkerhet. Og rett over grensen, i Murmansk, mener biskopen at Sør-Varanger er et russisk-ortodokst område.

Publisert Sist oppdatert

Problemene tårner seg opp i de norske grenseområdene til Russland, og viser med ubehagelig tydelighet at også små samfunn langt borte fra verdens toneangivende hovedsteder lett kan rammes av konflikt og krig et helt annet sted. Krigen i Ukraina struper norsk-russisk business, og gjør fremtiden usikker, spesielt i Kirkenes der flere av byens største bedrifter lever av å gjøre forretninger med russerne.

− Vi prøver å drive business, men vi har stadig større problemer med å få betalt av våre russiske kunder, selv om de ikke er på listen over sanksjonerte selskap. Situasjonen er veldig vanskelig og uoversiktlig. Vi er avhengig av en stødig cashflow, sier Greger Mannsverk i Kimek, til Dagens Perspektiv.

Han vet ikke hvorfor betalingene stopper opp, men noe har sammenheng med problemer i det russiske bankvesenet. I dag kommer pengene inn i rykk og napp. Han vil ikke spå om hvor lenge de russiske rederne vil benytte seg av tjeneste Kimek utfører. Bedriften tjener i dag mesteparten av sine penger på service og vedlikehold av den russiske fiskeflåten som fisker i Barentshavet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS