Ledelse

Nytt datasenter på Hamar vil gi store økonomiske ringvirkninger, heter det i fersk analyse.

Analyse: Datasenter på Hamar vil gi regionen 300 nye arbeidsplasser

Det vil bli store økonomiske ringvirkninger av å etablere et nytt datasenter på Hamar, viser fersk analyse. Studien estimerer 8300 årsverk i byggeperioden og 300 faste årsverk i når senteret står ferdig.

Publisert Sist oppdatert

IKT Norge har engasjert Menon Economics for å vurdere den økonomiske effekten av etableringen av Norges største datasenteranlegg på Heggvin utenfor Hamar. Studien estimerer en total investering på 29 milliarder, 8300 årsverk i byggeperioden og ca. 300 faste årsverk i driftsperioden, skriver IKT Norge i en pressemelding.

Potensialet for gjenbruk av restvarme er også betydelig, heter det.

Ifølge IKT Norge blir dette blir den største industri-investeringen i Innlandet noensinne, og styrke den norske datasenterindustrien mot det internasjonale markedet.


TikTok til Hamar

I mars i år ble det kjent at Green Mountain skal bygge et datasenteranlegg utenfor Hamar med en kapasitet på opptil 150 MW og med selskapet TikTok som leietaker. IKT Norge ønsket derfor å kartlegge ringvirkningene av denne etableringen både med tanke på sysselsetting og bidrag til BNP.

Rapporten beskriver ringvirkningen både i byggeperioden og den etterfølgende driftsperioden.

Fredrik Syversen er direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT Norge. Foto IKT Norge

− Datasentre er samfunnskritisk infrastruktur, og helt nødvendige for digitaliseringen som skal legge til rette for det grønne skiftet. Denne rapporten bekrefter at også de økonomiske effektene både regionalt og nasjonalt er store ved denne typen etableringer, sier Fredrik Syversen, direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT Norge.

Ser man bort fra selve anleggsperioden og investeringene på opptil 29 milliarder, vil anlegget i drift årlig bidra med 260 millioner kroner til norsk BNP, heter det i rapporten fra Menon.

Omtrent 160 millioner kroner av dette vil være direkte knyttet til drift av datasenteret, mens om lag 100 millioner kroner i verdiskaping vil stamme fra leverandørkjeden til datasenteret.

− Dette er summer som kommer lokalt, regionalt og nasjonalt næringsliv til gode. I tillegg kommer flere hundre spennende arbeidsplasser i lang tid fremover, framhever Syversen.

Datasentre er samfunnskritisk infrastruktur, og helt nødvendige for digitaliseringen som skal legge til rette for det grønne skiftet

Nyttig spillvarme

Datasenteret er den første etableringen i Heggvin næringspark og spillvarmen som produseres kan muliggjøre annen virksomhet på området. Rapporten viser at anlegget teoretisk sett kan tilgjengeliggjøre så mye som 640-720 GWh årlig i form av varmt vann. Dette kan for eksempel brukes til veksthus, biogassanlegg, landbasert oppdrett osv.

− I tillegg vil etableringen også styrke den norske datasenterbransjen generelt sett. Her viser vi at Norge kan tilby et attraktivt verdiforslag til internasjonale kunder, og at norske aktører kan levere, sier Fredrik Syversen.

Powered by Labrador CMS