Ledelse

– Som for vannkraften, oljen og gassen må vi hegne om det nasjonale eierskapet til fisken, sier Jonas Gahr Støre.

Ap vil hegne om fiskeripolitikkens bærebjelker

Arbeiderpartiet vil ikke være med på den omfattende dereguleringen av norsk fiskeripolitikk som nå ligger som forslag på fiskeriministerens bord.

Publisert Sist oppdatert

Partileder Jonas Gahr Støre vil verken endre prinsippet om en fiskereid flåte, rokke ved omsetning med minstepris gjennom fiskesalgslag eller fjerne aktivitets- og leveringsplikt.

– Vi vil hegne om fiskesalgslagsloven, deltakerloven og havressursloven. Dette er et viktig bindingsverk, der mange elementer henger sammen, sier Støre til NTB etter å ha presentert partiets fiskeripolitiske plattform i Svolvær torsdag.

Bastant motstand

Det er disse elementene flertallet i det såkalte Sjømatindustriutvalget foreslår å fjerne overfor fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Hun har flere ganger uttalt at hun er villig til å snu alle steiner for å få bedre lønnsomhet også på land.

– Fiskeriministeren har varslet en stortingsmelding, men ikke konkludert. Men med dette sier vi klart fra hvor vi står. Hvis det kommer forsøk på å sette dette i spill, vil de møte bastant motstand fra Arbeiderpartiet, sier Støre.

Andre spor

Han sier Arbeiderpartiet vil øke lønnsomheten i fiskeindustrien langs andre spor enn å svekke lovene som utgjør grunnpilarene i fiskeripolitikken. Den fiskeripolitiske plattformen tar til orde for å gi ekstrakvoter til fartøy som inngår helårsavtaler om levering til industrien.

– For å sikre helårsarbeidsplasser langs kysten, vil Ap ha tiltak for å øke bruken av fryst råstoff, sier partiet fiskeripolitiske talsperson, Inga Heggø i en pressemelding.

Nasjonalt eierskap

Støre advarer mot å rokke ved det nasjonale eierskapet til fisket. Dette kan utfordres dersom industri med utenlandske eiere får lov til å eie fiskekvoter. Støre viser til at Norge gjennom EØS-avtalen har fått aksept for de norske begrensningene i eierskapet.

– Hovedregelen i deltakerloven sier at retten til å eie fiskefartøy er forbeholdt aktive fiskere som er bosatt i kystnære strøk. Dette er grunnlaget for at Norge har fått rett til restriksjoner på utenlandsk eierskap. Derfor vil det være veldig uklokt å endre deltakerloven som kan bety at denne retten til å ha regler mot utenlandsk eierskap går tapt, sier Støre til NTB.

Powered by Labrador CMS