Ledelse

Alpint-stjernen Lucas Braathen kunngjorde 7. mars at han heretter skal representere Brasil i konkurranser.

Bjørge Stensbøl: – Total mangel på dialog i skiforbundet

Braathen skal representere Brasil, Kilde er usikker på om han vil komme tilbake, og Klæbo sa under tvil ja til å skrive ny kontrakt. Suksesstrener Alexander Stöckl er i fryseboksen. Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl lurer på hva i all verden det er som skjer i skiforbundets ledelse.

Publisert Sist oppdatert

­På dagen da Lucas Braathen annonserte at han heretter skal representere Brasil, etter en rivende konflikt med skiforbundet, kommer tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl med kraftig kritikk av forbundet – nærmere bestemt skiforbundets ledelse.

I et innlegg i Dagens Perspektiv skriver han blant annet at «forbundet dokumenterer en (u)kultur som er lysår fra den prestasjonskulturen toppidrettsutøverne i forbundet representerer».

Han mener at skiforbundet «bygger en mur rundt seg for å beskytte seg mot nødvendig åpenhet», og kritiserer ledelsen for manglende dialog med utøverne, slik at ting eskalerer til unødvendige konflikter, som etter hvert fremstår som uløselige.

Tidligere toppidrettssjef, Bjørge Stensbøl. Foto Geir Olsen / NTB

– Jeg reagerer på den totale mangelen på dialog i et særforbund som er tuftet på frivillighet. Der bør det i stedet være en nådeløs åpenhet. Da rømmer man ikke når problemer oppstår. I stedet kommuniserer man. Det går ikke an å gjemme seg bak floskelen om at «ting må tas internt». Idet man lukker kommunikasjonen, starter spekulasjonene. Det er ikke rart at ski-Norge spør seg om som egentlig foregår, sier Stensbøl til Dagens Perspektiv.

Kaffen er kald

Han peker på at generalsekretær Arne Baumann i november lovte at de hadde opplevd et vendepunkt i kommunikasjonen med utøverne.

– Da skulle de snakke sammen over en kopp kaffe, som han sa. Jeg er redd for at den kaffen har blitt veldig kald.

Generalsekretær i skiforbundet, Arne Baumann. Foto Rodrigo Freitas / NTB

Dette går utover skiforbundets omdømme og muligheten for å skaffe sponsorer. De er avhengige av tillit for at sponsorene skal være interesserte i samarbeid.

– Kan de norske stjernene ha blitt for kravstore, slik at forbundet ikke kan gi dem det de trenger?

– Når utøverne er i verdensklasse kan de kreve at apparatet også er det. I en prestasjonskultur må det drives prestasjonsledelse. Her blir det for stor avstand mellom kulturen i prestasjonsmiljøet og ledelsen.

I innlegget kritiserer Stensbøl også ledelsen for hvordan de har håndtert skihoppernes konflikt med sin trener, Alexander Stöckl.

– I forhold til Stöckl kan det godt hende at det er riktig med et bytte i trenerstaben, men det må løses på en helt annen måte. Slike ting løses gjennom dialog, understreker han.

Dagens Perspektiv har kontaktet skiforbundet for en kommentar. Forbundet vil imøtegå kritikken senere.

Powered by Labrador CMS