Ledelse

– Bruk meditasjon for å yte bedre

INSEAD-professor argumenterer for at meditasjon kan gi bedre resultater i næringslivet.

Publisert Sist oppdatert

Prestisjetunge handelshøyskoler har ikke akkurat tradisjon for å ha meditasjon på dagsordenen. De er mest kjent for å forfekte helt andre fagområder, som finans, strategi, regnskap og analyse.

Ulike former for østlig visdom og meditasjonsteknikker vinner imidlertid terreng i Vesten, så også hos noen handelshøyskoler og universiteter. Randel Carlock, professor i lederskap og entreprenørskap og direktør ved et senter for det internasjonale senteret for familiebedrifter ved den kjente handelshøyskolen Insead, skriver i et blogginnlegg på Insead Insight at dyp pusting og det å gå alene er noen av metodene som kan øke lære oss å øke vårt velvære og vår bevissthet.

Carlock viser til at meditasjon har hjulpet asiater i århundrer, og mener at teknikken nå slår an i Vesten fordi forskning viser at det er en effektiv teknikk for å forbedre menneskers yteevne og velvære. Han bruker blant annet resultater fra to studier som eksempler.

Det ene eksempelet handler om menneskers tilbøyelighet til å ikke ønske å ta tap.

Det er kjent fra psykologien at vi mennesker er skrudd sammen slik at vi gjerne ønsker å videreføre dårlige prosjekter vi allerede har investert mye tid og penger i, selv om det ikke er det beste å gjøre. Zoe Kinias, førsteamanuensis i organiasjonsadferd ved Insead og doktorgradsstudent Andrew Hafenbrack, gjorde en studie som viste at15 minutter med meditasjon hadde effekt på den typen beslutninger. Etter meditasjonen økte forsøkspersonens motstand mot å videreføre dårlige forretningsprosjekter.

Et annet eksempel Carlock bruker, er en studie gjort ved Northeastern University. Den viser at mennesker som hadde praktisert meditasjon i åtte uker var oppmerksom tilstede i situasjoner 50 prosent av tiden, mens sammenligningsgruppen bare var nærværende 16 prosent av tiden.

Randel Carlack mener at meditasjon har så mange positive effekter at metoden kan bidra til å utvikle ledere til bedre ledere. Han argumenterer for at ledelse er mer kunst enn vitenskap, hvilket krever at ledere må lære å se både seg selv og andre mennesker på en god måte.

Les mer om Carlacks tanker om meditasjon og ledelse i artikkelen Meditate to improve performance hos Insead Insight.

Powered by Labrador CMS