Ledelse

Kaia Tetlie og Håkon Mathias Rønning er administrerende partnere i Corporate Communications. Her utenfor selskapets lokaler på Tjuvholmen. Foto: Caroline M. Svendsen

Bytter leder hvert annet år

Kommunikasjonsbyrået Corporate Communications har valgt en litt uvanlig ledelsesmodell og lar en eller to partnere være ledere i to år av gangen. På den måten rullerer lederrollen.

Publisert Sist oppdatert

Lederduoen i Corporate Communications opplevde at det ble mye mer oppmerksomhet rundt lederrollen internt i selskapet da koronapandemien rammet landet.

– Jeg opplever at ledelsesbiten har blitt stadig mer viktig for oss, og vi har blitt mye mer oppmerksom på ønsker, behov og forventninger hos de ansatte, sier administrerende partner Kaia Tetlie.

Dagens Perspektiv møter dagens lederduo Kaia Tetlie og Håkon Mathias Rønning i selskapets lokaler på Tjuvholmen.

De to overtok som administrerende partnere i selskapet i mars i fjor og har rukket å oppleve flere omdreininger i korona-pandemien. Alt fra den forsiktige gjenåpningen i mai i fjor, en relativt normal høst med et høyt aktivitetsnivå, så nedstegning av samfunnet før jul, og gjenåpningen nå nylig. Kommunikasjonsbyrået teller totalt 26 ansatte der 16 er partnere og resten er ansatte. De jobber konsulentbasert og mye i team. Mange sitter også ute hos kundene.

– Selv har jeg erfart at folk i stadig større grad trenger å bli sett og fulgt opp i løpet av og etter pandemien, og jeg har blitt mer bevisst på viktigheten og betydningen av ledelse, sier Tetlie.

Ifølge Håkon Mathias Rønning jobber de to mest med ledelse, trivsel, å sikre at arbeidsbelastningen er riktig for den ansatte, og mye rekruttering, der de har ansvaret å følge med på kandidatmarkedet, sammen med en intern rekrutteringsgruppe.

Delt lederskap fra starten

Corporate Communications ble stiftet i 2011, og modellen med delt lederskap i selskapet har bestått siden. I starten besto rollen av mange flere administrative oppgaver, inntil selskapet for noen år siden ansatte en kontorsjef, som nå gjør mye av det daglige oppfølgingsarbeidet.

– Vi har vært bevisste på å ha en delt og rullerende ledelse helt siden starten. Fordelene med en slik rullering er å slippe til nye ideer og få ny energi i selskapet. Dessuten er det jo krevende å lede, sier Rønning.

En annen årsak var at den sittende ledelsen også skulle kunne fortsette med å være konsulenter ved siden av lederrollen, slik at ingen i selskapet mistet kontakten med kundene over lang tid. Dermed er det heller ikke lagt opp til at lederstillingen skal være fulltid, og de to anslår at de bruker cirka 50% av sin arbeidstid på ledelse.

Både Tetlie og Rønning var allerede partnere i Corporate Communications da de inntok lederrollen, og partnerkollegiet eksisterer uavhengig av den til enhver tid sittende ledelsen. Store spørsmål som går på drift eller er av forretningsmessig karakter tas av partnerne i fellesskap, og det er partnerne som bestemmer det meste da. De to administrerende partnerne har i oppgave å forberede viktige prosesser og være et sekretariat for partnerne.

– Jeg opplevde det ikke som et stort skifte å gå fra å være partner til administrerende partner, og jeg kjente jo de jeg skulle lede fra før, forklarer Tetlie. Hun har vært ansatt i selskapet siden 2013 og har gått alle gradene internt.

Mye oppfølging

Det som likevel var litt nytt var det personalmessige og at hun og Rønning nå måtte følge opp den enkelte. Det har de foreløpig valgt å gjøre ved å ha oppfølgingssamtaler med ikke-partnerne hver annen uke, og en større utviklingssamtale med alle hvert halvår. De to understreker at de som administrerende partnere stadig blir involvert i små og store hendelser som berører de ansatte, og må bedrive en del brannslukning.

Begge erfarte at det var en styrke i lederrollen at de allerede hadde erfaring med prosjektledelse og teamledelse internt i selskapet, og fra frivilligheten.

Ingen av de to hadde noen formell lederkompetanse eller lederutdannelse fra før av.

– For å få lederstillingen internt handler det mest om å rekke opp hånda på riktig tidspunkt, sier Rønning. De to understreker at det ikke er et krav om at alle som jobber i selskapet på et eller annet tidspunkt blir ledere. Det er styret og partnerskapet som spør de ansatte hvem som har lyst, og kartlegger kompetansen.

– Du må ha lyst og motivasjon til å ta på deg lederrollen. Da gir svaret ofte seg selv, sier Tetlie som forteller at det hittil ikke har oppstått en situasjon der ingen ønsker å være leder.

Ville ha ledererfaring internt

Rønning ønsket seg en stund ledererfaring, men ville ikke forlate Corporate Communications for å få det. Han mener også det er viktig at selskapet tilbyr ledelse som en karrierevei for de konsulentene som ønsker å prøve det.

For å få lederrollen måtte de to på møter med partnerskap og styret som tok den endelige avgjørelsen. Da det ble klart at begge to ønsket seg lederrollen samtidig, slo de seg sammen og ble en lederduo.

Corporate Communications har fire trinn i selskapsstrukturen. Første nivå er konsulent, så blir man rådgiver, så seniorrådgiver og til slutt partner. Og til sist, for de som vil, altså leder. En del av lederrollen til de to er å sikre at de ansatte er på riktig nivå på denne stigen, og å hjelpe dem å komme på det nivået i karrierestigen som de ønsker.

Mer ledelse enn administrasjon

På spørsmål om hva som overrasket dem med lederrollen svarer de slik:

– Graden av forventninger fra de ansatte overrasket meg, men så har det siste året også vært en ekstremt krevende periode for samfunnet. – Dermed har behovene på jobb også vært såpass store, sier Tetlie.

For Rønning ble han overrasket at rollen innebar langt mer ledelse enn administrasjon.

– Jeg har holdt mest på med oppfølging av den enkelte og rekruttering, sier han.

De to forteller at Corporate Communications har hatt god fart ut av pandemien, og at behovet for å ansette nye medarbeidere har tatt mye tid. De har også opplevd noe turnover. Så langt har de som ledere vært med på å ansette syv stykker, mens fire har forlatt selskapet.

De to har ikke angret på valget om å ta på seg lederansvaret.

– Drømmer du om å være en typisk sjef, er dette ikke rollen for deg. Jeg oppfatter denne rollen mer som en tilretteleggingsrolle, sier Kaia Tetlie og får bekreftende nikk fra Håkon Rønning.

Foreløpig er planen at lederduoen skal sitte frem til 2023, og så eventuelt gå tilbake til konsulentrollen, hvis de da ikke ønsker å gå på en periode i til lederstolen.

Powered by Labrador CMS