Ledelse

– Jeg lurte jo på hvor lett det ville være å lede en eksstatsråd og andre sterke personligheter, sier Per Høiby, administrerende direktør i First House.

Den prestisjeløse

Han er sjefen til Bjarne Håkon Hanssen, en tidligere VG-redaktør og flere andre sterke personer. First House-sjef Per Høiby insisterer på at de skal jobbe prestisjeløst.

Publisert Sist oppdatert
Per Høiby (49)

Tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen, tidligere statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Ketil Lindseth og tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor Jan-Erik Larsen. De pensjonerte NRK-journalistene Geir Helljesen og Einar Lunde. Hans-Christian Vadseth, tidligere nyhetsredaktør i VG, siden ansvarlig redaktør for henholdsvis E24 og Mediehuset Fædrelandsvennen. Tidligere næringslivsleder Per Terje Vold. Tidligere stortingspolitiker for Frp Tor Mikkel Wara.

Alle er de partnere, ansatte eller assosierte partnere i det relativt nyoppstartede rådgivningsselskapet First House, et selskap som har fått mye pepper i løpet av sitt første leveår.

– Det er en bukett svært sterke personligheter du har lederansvar for?

– Akkurat det var noe jeg tenkte mye på før jeg begynte her, men etter at jeg hadde sagt ja til jobben, sier Per Høiby, partner, administrerende direktør og rådgiver i First House.

Han tar imot til intervju i et langstrakt møterom i selskapets lokaler i Inkognitogaten på Frogner. Bygningen er av det eldre, ærverdige slaget. Det er høyt under taket og inne på møterommet er taket prydet med stukkatur. Bordflatene er glatte og ryddige. På et sidebord står det to store, blanke vaser med langstilkede blomster i avdempende farger til pynt.

Prestisjeløs kultur

– Jeg lurte jo på hvor lett det ville være å lede en eksstatsråd og andre sterke personligheter. Ville jeg kunne bidra til å få dette til å gå i hop?

Sørlendingen lener seg bakover i den sorte møteromsstolen og legger armene i kors over brystet.

– Jeg satte et nokså stort spørsmålstegn ved akkurat det, og jeg merket meg at konkurrentene våre satte spørsmålstegn ved strategien. For meg som leder var imidlertid dette en fin mulighet til å få et sterkt team.

Høiby konkluderer med at det var liten grunn til bekymring.

– Heldigvis er det sånn at dette har vært veldig enkelt. Vi jobber etter prinsippet en for alle, alle for en. Vi jobber prestisjeløst.

– Hva mener du med det?

– I mange andre konsulentselskaper er rådgiverne mest opptatt av sine egne kunder, og de måles og honoreres da også etter sin omsetning på sine kunder. Hos oss skal alle være like viktige, hvilket betyr at vi jobber prestisjeløst. Strukturen er flat. Hvem som har kunden, betyr ikke så mye. Hvis kunden trenger spesialkunnskap, skal det internt hos oss være lett for andre konsulenter å si sin mening og bidra til å heve kvaliteten.

Denne problemstillingen var en viktig del av diskusjonen ved opprettelsen av First House, forteller Høiby. Rådgiverne honoreres da også med basis av selskapets sluttresultater, og ikke ut fra omsetningen de har generert fra egne kunder.

Topptungt

– Det er mange veletablerte selskaper som driver etter den modellen dere har forkastet?

– Ja, men på den måten risikerer du suboptimalisering. Du risikerer at du trekker fokuset vekk fra selskapet og over på enkeltkonsulenten. Og det må jeg si, det er viktig for oss at det er selskapet og teamet som får mest oppmerksomhet, ikke enkeltpersonene.

Paradoksalt nok er imidlertid First House blitt bygget opp rundt enkeltpersoner som har vært vant til store mengder oppmerksomhet. Én eksstatsråd, to eksstatssekretærer, to eksjournalister fra Dagsrevyen, en eksredaktør, en eksnæringslivsleder. De har alle en fortid som enere på sine felt. First House er dessuten svært topptungt, og hadde inntil nylig flere partnere enn medarbeidere.

Høiby sier at planen er at organisasjonen skal endres fra en omvendt pyramide med mange partnere på toppen til en firkant med omtrent like mange rådgivende partnere som medarbeidere. Noen vanlig pyramide med noen få, erfarne partnere på toppen og mange medarbeidere nedover i rekkene, vil han imidlertid ikke ha.

– Alle skal bringe mat til bordet, fastslår han, og forteller at det indre livet i bedriften fungerer etter hensikten. Det skal etter sigende være lite primadonnanykker ute og går.

– De er enere i rådgivningsrollen. Det er der de skal prestere. De har ikke behov for å markere seg som enere internt i organisasjonen.

– Ingen harde diskusjoner internt?

– Jo, det er høyt under taket her. Det bringer oss framover. Vi har våre diskusjoner om rett og galt, men har en god kultur og samtidig har vi det gøy. Det er en fornøyelse å jobbe med så flinke folk.

Kom fra JKL

Per Høiby er oppvokst i Kristiansand, er kronprinsessens bror og har mesteparten av sin yrkeserfaring fra Forsvaret. Han har vært militær rådgiver for forsvarsministrene Kristin Krohn Devold og Anne-Grete Strøm-Erichsen. Han har også vært adjutant ved Slottet.

Hvordan vil du beskrive din egen lederstil?

– Det er mange som sier jeg er åpen, uredd og ærlig.

Han begynte i kommunikasjonsbransjen først i 2006, og sluttet som sjef for konkurrenten JKL Oslo for å bli med på oppbyggingen av First House. Initiativtakeren til First House, Bjørn Richard Johansen, viste ved ansettelsen til at Høiby hadde skapt gode resultater i JKL. Ifølge Johansen var Høiby flink til å lede kompetansebedrifter og dyktig til å skape gode, effektive selskapsstrukturer.

Høiby har jobbet lenge som leder i Forsvaret, men beskriver den lederoppgaven han har nå som det stikk motsatte.

– I Forsvaret lå systemene og retningslinjene der, og mye handlet om å påse at ting ble gjort rett, til rett tid. I en kompetansebedrift handler det i større grad å stimulere til frihet og ansvar hos den enkelte medarbeider.

Dette er et utdrag. Les hele saken i PDF-format.

factbox_129

Per Høiby (49)
Powered by Labrador CMS