Ledelse

Mannen italiensk media forventer blir ny statsminister i Italia

Dette er Guiseppe Conte

Publisert Sist oppdatert

Italias Femstjernerbevegelsen og Lega Nord skal etter planen danne regjering. Mandag presenterte de sin statsministerkandidat, Guiseppe Conte.

I det som blir beskrevet som et overraskende grep har de to populistpartiene som i mange år nå har raljert mot den italienske og europeiske eliten blitt enige om å støtte en professor og jurist uten politisk erfaring av betydning.

Fortsatt kan president Sergio Mattarella nekte å innsette Conte, men det er få eksperter som tror det vil skje denne gangen.

Av mediene blir 53-år gamle Conte fremstilt som et desperat forsøkt på å finne felles grunn mellom de to partiene.

– Han er en ukjent. Det finnes 100.000 av slike som ham i Italia, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bologna Piero Ignazi til Financial Times. – Hans rolle vil bli redusert til å tolke partienes vilje.

Conte har studert ved Yale og Sorbonne og har hatt tunge tillitsverv, blant annet et sete i rådet som regulerer domstolene i Italia. Han underviser ved universitetet i Firenze.

Kilder sier til avisen at Conte vil komme til å arbeide for færre lover og for å reorganisere allerede eksisterende byråkrati.

Ifølge The Telegraph kommer Conte fra venstresiden politisk. Avisen har funnet et sitat som stammer fra ham hvor han sier han tidligere stemte sosialistisk, men at historiske ideologiske rammeverk ikke lenger passer inn.

Powered by Labrador CMS