Ledelse

Kinas president Xi Jinping.

Drømmen om den nye Silkeveien

Onsdag denne uken kunne den kinesiske presidenten Xi Jinping ønske prominente gjester fra flere titalls land velkommen til det andre toppmøtet om verdens største infrastrukturprosjekt – Den nye silkeveien.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom en storstilt jernbaneutbygging, med tilhørende byer, industri og handel, vil kineserne skaffe seg enklere adgang til Europa og Afrika.

Kort fortalt er planen at Kina gir lån og midler til landene fra Filippinene via de gamle sovjetstatene til Europa. Pengene skal igjen brukes til å bygge ut infrastruktur som havner og jernbane med kinesiske maskiner og entreprenører. Totalt snakker man om en investering på 1000 milliarder dollar - rundt 8 ganger mer enn Marshall-hjelpen (målt i dagens dollarverdi).

Mange av gjestene var der for to år år siden også. Recep Tayyip Erdogan fra Tyrkia deltok, sammen med Rodrigo Duterte fra Filippinene, Viktor Orbán fra Ungarn og Vladimir Putin fra Russland var også på plass. Det var et møte mellom likesinnede. Riktignok var også vestlige politikere invitert, men holdt en mye lavere profil.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS