Ledelse

Ikke heng ut folk når noe går galt. Løs problemet i stedet for å bare plassere skyld.

Er du en rettferdig sjef?

5 måter å jobbe på som gjør at folk opplever deg som en rettferdig leder.

Publisert Sist oppdatert

Ledere som oppleves som rettferdige av de ansatte, har gjerne evnen til å vise at han eller hun ser situasjonen fra medarbeidernes ståsted. Det skriver danske lederweb.dk, som har funnet fram til bloggsiden Barking up the wrong tree og et knippe konkrete råd gitt av Albert J. Bernstein.

Bernstein er psykolog, forfatter og konsulent, og kjent for å undervise folk i håndtering av vanskelige situasjoner. Her er noen av hans råd:

  • Kom deg ut på gulvet og jobb sammen med medarbeiderne så ofte som mulig
    Fortell også om hva du holder på med når du ikke er synlig. Hvis du bruker mye tid på møter, fortell hva møtene handler om. Hvordan påvirker dette organisasjonen? Det er utviklende for medarbeiderne å få vite hvordan deres egen avdeling virker i samspill med resten av organisasjonen. Å informere er dessuten et uttrykk for tillit og ærlighet overfor medarbeiderne, som lettere vet hvor de har deg.
  • Vær konkret
    Spesifiser hva det innebærer å gjøre en god jobb. Fortell medarbeiderne det når de lykkes, men også når de ikke lykkes. Rene linjer gjør det lettere for medarbeiderne å vite hva de har å forholde seg til. Det blir også lettere å håndtere oppgavene.
  • Innse at straff er den letteste, men minst effektive formen for adferdskontroll
    Ikke heng ut folk. Når noe går galt, skal du løse problemet istedenfor å plassere skylden.
  • Sørg for at belønning og straff er forutsigbart
    Hvis det finnes regler, følg dem. Hvis du ikke kan eller vil følge reglene, skal du endre dem. Det er ingenting som uthuler oppfattelsen av rettferdighet mer enn regler som bare håndheves når det er beleilig å gjøre det.
  • Vær synlig upartisk
    I teorien handler rettferdighet om at samme regler gjelder for alle. Det er imidlertid lettere å legge de viktigste oppgavene på de beste medarbeiderne og gi mindre viktige oppgaver til medarbeidere som ikke har det samme drivet. Resultatet er imidlertid at de beste medarbeiderne kan føle at de blir «belønnet» med ekstra arbeid, mens de sløve slipper å ta tak. Å lære opp de mindre effektive medarbeiderne, eller kreve mer av dem, tar tid og krefter, men vil bli verdsatt av de medarbeiderne som jobber hardt fra før av.
Powered by Labrador CMS