Ledelse

Ledere bør luke ut egne kognitive og adferdsrelaterte tilbøyeligheter før de tar store beslutninger.

Er du klar for å ta gode beslutninger?

Selv strålende ledere kan ta fryktelig dårlige avgjørelser. Noen ganger skyldes det uflaks eller dårlig timing, men en bugnende forskningslitteratur peker på andre ting: Logiske og adferdsrelaterte skjevheter.

Publisert Sist oppdatert

75 prosent av beslutninger tas under feil forutsetninger. Heldigvis finnes det flere teknikker for å hindre feilkoblinger, ifølge forskerne Philip Meissner og Torsten Wulf ved Marburg Universitet i Tyskland som har sett på hva som kjennetegner gode beslutninger sammen med ex-McKinseykonsulenten Olivier Sibony. Funnene deres er publisert i April-utgaven av McKinsey Quarterly.

Men problemet er at ledere ofte ikke klarer å identifisere egne beslutningsskjevheter. Blant de vanligste er tilbøyeligheten til å vektlegge informasjon som bekrefter det man allere vet og forkaste informasjon som går på tvers av egne hypoteser, såkalt confirmation bias.

Det er også en vanlig feil blant ledere at de ofte overvurderer egne evner, såkalt overconfidence bias, som kan føre til at de tar større risiko enn de burde.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS