Ledelse

Ett tips til deg som stadig utsetter ting

Tenk dager istedenfor måneder og år når du tenker på prosjekter som kommer langt frem i tid.

Publisert Sist oppdatert

Hvis du tenker på tidsavstanden som dager, øker sannsynligheten for at du starter med den jobben som må gjøres på et tidligere tidspunkt enn du ellers ville ha gjort. Det skriver the Atlantic i en omtale av en ny studie fra psykologene Neil Lewis (University of Michigan) og Daphna Oyserman (University of Southern California).

Ved utsettelsesadferd - eller prokrastinering som det heter på fagspråket - skiller vi mellom nået og fremtiden, og vi verdsetter det som skjer her og nå høyest. Hvorfor spare penger for fremtiden når du har lyst på nye, dyre sko akkurat nå? Hvorfor la være å spise kake i dag? Det er tross alt lenge til man skal vise seg lettkledd på stranden.

Forskerne Oyserman og Lewis ville se om de kunne få folk til å tenke på sitt "fremtidige jeg" som en størrelse som var sterkere knyttet til deres "nåværende jeg".

I en serie med eksperimenter fant de at folk som tenker på hvor mange dager det er frem til hendelser, opplever tiden som gjenstår som kortere enn om de tenker på tidsavstanden som måneder eller år.

De fant også ut at folk startet tidligere prosjekter når de regnet dager istedenfor år. Eksempelvis begynte foreldre til nyfødte barn som tenkte at det var 6570 dager til barna skulle begynne på college å planlegge sparing fra et tidligere tidspunkt enn de foreldrene som tenkte at college lå 18 år frem i tid.

Kanskje forsøket verdt å tenke dager istedenfor måneder og år også i langsiktige prosjekter på jobben?

Kilde: The Atlantic

Powered by Labrador CMS