Ledelse

'Moder Europa’, Ursula von der Leyen var født til å bli EU-politiker.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen: Moder Europa

Hun var den lysende stjernen i tysk politikk, og en naturlig etterfølger av Angela Merkel. Så ble hun forsvarsminister, og stjernestatusen bleknet. Men med fransk fødselshjelp kjempet hun seg tilbake til maktens tinder – som øverste sjef i EU, «hjemme i Brussel».

Publisert Sist oppdatert

­EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har uttalt at hun vil «stå på til det siste», men ikke konkret sagt om hun ønsker å fortsette som kommisjonspresident etter valget til Europaparlamentet i juni i år.

Men nå må hun snart på banen, for en mektig utfordrer har meldt seg på i spillet om maktposisjonene i EU. EU-rådets president, den tidligere statsministeren i Belgia, Charles Michel, har nemlig varslet at han heller vil stille som kandidat til Europaparlamentet enn å fortsette som president for rådet. Det er et politisk trekk som gjør at mange dermed mener at han egentlig sikter seg inn på Ursula von der Leyens jobb – en jobb han siklet etter allerede i 2019, da von der Leyen trakk det lengste Europa-
strået.

Og selv om von der Leyen regnes som den mektigste kommisjonspresidenten EU har hatt, så er også jobben hennes vanskeligere enn vanlig – med sterk framgang for ytre høre-partier i Europa og flere 'uregjerlige' regjeringssjefer å holde i tømmene, som for eksempel Ungarns Viktor Urban. Maktspillet og -posisjonene i EU-systemet er vanskelig å holde styr på for oss i Annerledesland (se egen tekstboks).

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS