Ledelse

Få respekt på jobben

Noen tanker om hva som kan påvirke om folk har respekt for deg eller ikke.

Publisert Sist oppdatert

Hva slags tittel du har spiller inn. Lik det eller ikke, dette er det bare å innse, sier karrierekonsulenten Emily Bennington til magasinet Forbes.

Øyvind Kvalnes, førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, har vært inne på noe det samme. Han har for en tid tilbake påpekt i en kommentar hos Dagens Næringsliv/BI Business Review at respekt kan være noe som følger av å ha en bestemt rolle eller funksjon i et fellesskap. Alternativt kan respekt være noe som bygges opp gjennom prestasjoner.

Ledere er ifølge Kvalnes aktuelle mottakere av rollerespekt, en type respekt man har til det øyeblikket man slutter å være leder. Han mener imidlertid at det er mer realistisk at lederen må opparbeide seg prestasjonsrespekt. Det vil si at lederen får respekt ut fra hva han eller hun faktisk duger til. Han understreker at respekten man møtes med altså kan være en kombinasjon av rolle- og prestasjonsrespekt.

Det er mange som har fundert over innholdet i begrepet respekt. En av dem er Peter Daisyme, bidragsyter hos Entrepreneur.com. Han har også formulert en rekke tips om hvordan man kan bygge respekt på jobben. Her er overskriftene på noen av dem:

  • VIs at du har selvtillit
    Vis at du er engasjert i selskapets mål, uten at du lar jobben «sluke» deg.
  • Gjør ditt beste for å fullføre oppgaver innenfor de gitte tidsfristene
    Det viser at du er en ansvarlig person som holder ord. Hvis tidsfristene er urimelige, gjør den som har satt tidsfristen oppmerksom på det på en høfrlig måte.
  • Vis ydmykhet
    Innrøm dine feil, men ikke fokuser på dem.
  • Vær tålmodig med andre
    Det kan vise at du har tillit til medarbeidere og tror på at de kan utvikle seg. Folk har tendens til å respektere folk som behandler dem på en god måte.
  • Del kunnskap
    Hvis du deler viktig informasjon med noen, viser det at du respekterer dem.
Powered by Labrador CMS