Ledelse

Zuckerberg vil gi alle makten til å dele hva som helst med hvem som helst. Så lenge han selv beholder makten over Facebook.

Facebook er større enn noen gang - nå fester Zuckerberg grepet om makten

Glimrende resultater i første kvartal ble etterfulgt av nyheten om at grunnlegger Mark Zuckerberg vil endre aksjepolitikken i selskapet for å beholde egen makt.

Publisert Sist oppdatert

I desember 2015 annonserte Mark Zuckerberg og kona Priscilla at de i løpet av sin levetid vil gi bort 99 prosent av sine aksjer i Facebook til Chan Zuckerberg Initiative, et selskap som blant annet skal bidra til veldedig arbeid og forskning.

Onsdag denne uken ble Facebooks resultater for første kvartal lagt fram. Der kom det fram at selskapet endte med et resultat på 1,5 milliarder dollar. Til sammenligning var resultatet i første kvartal 2015 på 512 millioner dollar. I samme periode knuste Facebook analytikernes spådommer, i positiv forstand, med en inntektsøkning på hele 51 prosent. Den voldsomme økningen var hovedsaklig et resultat av ekspansjon i mobil- og videoreklame.

Facebook gikk med det mot strømmen i et ellers skuffende kvartal for tekonologisektoren, der blant andre Apple leverte negative resultater for første gang siden 2003. Alphabet (Google) og Twitter leverte også skuffende resultater. Facbook-askjen gikk opp nesten 10% etter at de amerikanske børsene stengte onsdag.

Zuckerberg benyttet muligheten til å annonsere sine og styrets planer om å opprette en aksjeklasse som ikke innebærer stemmerettigheter i selskapet. Hensikten er å kunne gi bort 99 prosent av aksjene, men likevel opprettholde sin makt og innflytelse i selskapet, skriver The Guardian.

– Jeg vil kunne beholde "founder control" (grunnleggerens kontroll, journ. anm.) i Facebook slik at vi kan fortsette å bygge på lang sikt, og Priscilla og jeg vil kunne gi pengene våre til finansiering av viktig arbeid tidligere, skriver Zuckerberg i et notat tilhørende forslaget.

Sjefsrådgiver i selskapet, Colin Stretch, sier til the Guardian at "styrets forslag vil tillate Facebook å opprettholde og forbedre strukturen som har tjent aksjonærene god, samtidig som Mark vil kunne arbeide for sine viktige målsetninger gjennom Chan Zuckerberg Initiative."

Forslaget innebærer at aksjeeiere kan får to C-aksjer i utbytte for hver enkelt aksje som gir stemmerett. Offisielt er forslaget til vurdering hos aksjonærene i selskapet, men Zuckerberg er majoritetseier av stemmeberettigete aksjer.

Powered by Labrador CMS