Ledelse

Jacob Schram har truffet godt med lønnavtalene.

Får opsjonsavtale som kan gi gevinst fra 0 til 40 millioner kroner eller mer

Jacob Schram får en potensielt svært lukrativ lønnspakke når han tar over som konsernsjef i Norwegian.

Publisert Sist oppdatert

Den ordinære lønnen hans er fortsatt ikke offentliggjort, men det finnes informasjon om den variable delen av lønnen.

Samtidig som Norwegian kunngjorde sin nye leder, ble det lagt ut en børsmelding om at Schram får 300.000 opsjoner. En opsjon gir en rett på å kjøpe en av Norwegians aksjer til en satt pris. I avtalen er det denne prisen satt til 43 kroner per aksje.

Det betyr at avtalen ikke er verdt noen ting for Schram akkurat nå når aksjeprisen ligger på 40 kroner. Men dersom han lykkes med å løfte selskapet tilbake til der det var for bare ett år siden, vil denne avtalen virkelig skinne.

Da kan han kjøpe 300.000 Norwegian-aksjer for 43 kroner per stykk og selge dem umiddelbart for 115 kroner per stykk. Gevinsten før eventuelle skatter vil i så fall kunne være på 21,6 millioner kroner.

Skulle verdien på aksjene øke til det rekordhøye nivået man hadde i april 2018 på 173, vil opsjonsavtalen være verdt nesten 40 millioner kroner.

Flere analytikere tror Norwegians aksjer bør kunne omsettes for 80 kroner allerede nå.

Den nåværende konsernsjefen, Geir Karlsen, går tilbake til sin stilling som finansdirektør og får også med seg 300.000 i opsjoner. Disse kommer i tillegg til de 200.000 han har fra før.

Ble møtt med kritikk

Opsjoner ble spesielt populært som avlønning av toppledere for rundt 30 år siden, men ble møtt med en del kritikk fordi det kunne få ledere til å ensidig konsentrere seg som å jekke opp aksjekursen på kort sikt.

Som følge av flere kontroverser der ledere fikk svært høye utbetalinger, får ikke lenger ledere i statlige selskaper opsjoner som en del av sin lønn.

De siste årene har det vært mer populært med såkalte langsiktige insentivprogram- lønnspakker hvor aksjer inngår sammen med flere betingelser som skal sikre at lederen handler mer i tråd med selskapets langsiktige målsetninger.

Disse ordningene er ofte mindre risikable for både leder og styre fordi de svinger mindre i verdi.

Tjente 37 millioner på Circle K

Schram har en historie for å inngå lukrative avtaler. Etter mindre enn to år på børs ble Statoil Fuel and Retail, som han da ledet, kjøpt opp av Cirkle K.

Dette medførte store utbetalinger til Schram, blant annet gjennom et langsiktig insentivprogram med opsjoner og en avsluttet pensjonsavtale.

Ifølge Finansavisen satt Schram igjen med 37,3 millioner kroner i skattbar inntekt i 2015.

Kommunikasjonsavdelingen til Norwegian opplyser via SMS at de ikke går ut med detaljer rundt lønnsavtalen nå.

Powered by Labrador CMS