Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Forbud mot lederposisjoner

Finanstilsynet kan få nye sanksjonsmuligheter. Advokater i BAHR mener nye regler gjennom større gebyrer kan føre til høyere styrehonarer.

Publisert Sist oppdatert

Fra oktober 2018 har Finanstilsynet hatt adgang til å ilegge forbud mot å inneha lederverv ved brudd på hvitvaskingsloven.

Nå kan tilsynet få utvidet makt til å hindre personer fra å bli ledere under misbruk av verdipapirhandelloven også.

Den 28. mai skal Stortingskomiteen behandle regjeringens forslag til gjennomføring av EUs oppdaterte markedsmisbruksregelverk. Stortinget skal avgjøre det endelige utfallet. 12. juni.

En sentral del av lovforslaget gjelder innføring av nye regler om sanksjoner for brudd på regler i verdipapirhandelloven.

Reglene vil gi Finanstilsynet utstrakt mulighet til å ilegge både foretak og sentrale personer i foretakene høye gebyrer, samt forbud mot å inneha ledelsesposisjoner.

Yrkesforbud

Den nye hvitvaskingsloven som trådte i kraft i oktober 2018 gir Finanstilsynet adgang til å ilegge foretakene gebyr for overtredelse av alle de sentrale bestemmelsene i loven, som for eksempel plikten til å gjøre kundekontroll og rapportering av mistenkelige transaksjoner.

Dersom en virksomhet blir ilagt gebyr under hvitvaskingsloven og verdipapirhandelloven, kan ledere og styremedlemmer ilegges selvstendig gebyr, dersom de har utvist forsett eller grov uaktsomhet.

Videre kan Finanstilsynet ilegge forbud mot at en person som anses ansvarlig for bruddene innehar ledelsesfunksjoner – et yrkesforbud.

Regjeringen foreslår nå å innføre tilsvarende regler i verdipapirhandelloven.

Tilsvarende sanksjonsregler vil også bli innført med reglene om nøkkelinformasjon for investeringsprodukter, som vil gjelde ved tilbud om investeringsprodukter til ikke-profesjonelle investorer.

Millioner i gebyr

De foreslåtte reglene åpner for et maksimumsgebyr for foretakene på inntil 43 millioner kroner (ni millioner kroner for brudd på hvitvaskingsloven) eller 10 prosent av den samlede årsomsetningen etter seneste regnskap.

For enkeltpersoner, kan det fastsettes overtredelsesgebyr på inntil 43 millioner kroner. For både foretak og enkeltpersoner, alternativt to ganger oppnådd vinning eller unngått tap, selv som dette beløpet skulle bli høyere.

Advokatfirmaet BAHR mener at de nye reglene vil medføre en mer risikabel situasjon for markedsaktørene og sentrale personer i foretakene. Særlig styrene i verdipapirforetak og andre foretak med tillatelse til å yte investeringstjenester.

Banker, forvaltningsselskaper for verdipapirfond og forvaltere av alternative investeringsfond bør gjennomgå organisering av kontrollfunksjonen og rapportering innad i foretaket, for å motvirke regelbrudd.

Endringene vil sannsynligvis føre til at styremedlemmene blir mer involvert i selskapenes drift. Det vil kunne medføre økte kostnader for styrehonorar, i tillegg til at det vil være færre som er villig til å påta seg styreverv i slike foretak, heter det i et skriv fra BAHR.

– Reglene vil sannsynligvis føre til et mer «rettsliggjort» forhold mellom foretakene, sentrale personer i ledelse og styre og Finanstilsynet: Ileggelse av gebyr vil ganske sikkert føre til at flere av reglene vil bli gjenstand for rettslig prøving for domstolene. Dette kan være positivt for å bidra til rettssikkerhet og lik praksis på området, skriver advokatfirmaet.

Powered by Labrador CMS