Ledelse

Per Christian Magnus tror den strategiske vurderingen styret har gjort er at Vibeke skal sørge for at hele NRK klarer å flytte over til østkanten

– Fürst Haugen skal sørge for at hele NRK klarer å flytte over til østkanten

Leder for Senter for undersøkende journalistikk, Per Christian Magnus, oppfatter at ansettelsen av Vibeke Fürst Haugen er til innvortes bruk.

Publisert Sist oppdatert

Det er knapt noen utenfor NRK som vet hvem den nye NRK-sjefen er. Innenfor NRKs vegger er hun derimot anerkjent og høyt respektert.

Seniorrådgiver og leder for Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen, Per Christian Magnus, forteller at Vibeke Fürst Haugen blir oppfattet som en stabil kaptein som i perioder har styrt NRK-skuta i Thor Gjermund Eriksens fravær.

– Hun er en trygg, god og sikker kandidat, sier Magnus.

Han har selv jobbet i NRK mellom 2010 og 2018.

De Magnus har snakket med som har hatt henne som sjef, beskriver henne som veldig omsorgsfull, lojal og støttende.

– Hun er en du kan gå til som sjef og få sterk støtte. Det er mye positivt jeg har hørt om henne som sjef, forteller han.

Ingen nyhetsbakgrunn

Foto Per Christian Magnus, seniorrådgiver, Leder, senter for undersøkende journalistikk (SUJO)

Vibeke Fürst Haugen har sittet i NRK-ledelsen i ni år som leder av Marienlystdivisjonen. Den populære Skam-serien som NRK skapte mellom 2015 og 2017, skjedde under Fürst Haugens ledelse.

– Veldig mye av det nyskapende i den norske medievirkeligheten har NRK stått for. Jeg har oppfattet at hun har vært en viktig person i nyskapningen som har skjedd i NRK – både i barne- og ungdomsredaksjonene. Det er en av hennes sterkeste sider. Hun er en god, kreativ og nyskapende leder, sier Magnus.

– Tror du Vibeke kan leve opp til Thor Gjermund Eriksen?

– Nei, jeg tror hun blir en helt annen leder. Jeg tror den strategiske vurderingen styret har gjort er at Vibeke skal sørge for at hele NRK klarer å flytte over til østkanten. Hun skal konsolidere og omorganisere – der tror jeg hun er den beste de har til akkurat det.

Hennes svake punkt handler om at hun ikke har noe nyhetsjournalistisk bakgrunn, så Magnus jeg kjenner til.

– Hun som nyhetspubliserer er hennes svakeste side. Jeg vil tro at nyhetsfloken i NRK hadde kanskje ønsket seg nyhetsdirektør Helje Solberg som kringkastingssjef, fremfor Fürst Haugen.

Politisk uangripelig

Fürst Haugen har ingen forhistorie innen politikken og ingen kan ta henne på noe politisk utspill – nettopp fordi hun ikke har hatt noen.

– Hun er politisk uangripelig og veldig handlekraftig.

En av truslene Magnus tror NRK kan være utsatt for fremover er politisk uvilje. Dersom denne uviljen bygges opp, kan det føre til reduksjoner i bevilgningene. NRK, og spesielt ledelsen, er derfor avhengig av å holde seg inne med politikerne.

– Men da må de holde seg inne med publikum i første rekke. Det er de ganske gode på. Folk elsker stort sett NRK. Fürst Haugens har ingen politisk erfaring. Det kan være et svakhetstegn. Hun har ikke tråkket ned kontorene på Stortinget i veldig stor grad og hun er ingen politisk lobbyist. Ingen aner hva hun stemmer politisk.

Han legger til at det ikke ble mye brukt mot Thor Gjermund Eriksen at han var en gammel SV-er.

– Han går inn i historien som en av de fremste kringskastingssjefene i historien. Jeg tror ikke den mannen har mange fiender. Det er utrolig hva han har lykkes med.

– Er det andre trusler NRK står overfor?

– Det er en ny sårbarhet med den nye finansieringsmodellen til NRK. Det er ikke en lisens som ligger der langt inn i evigheten. Finansieringsstøtten skal regelmessig bli politisk behandlet, sier han.

Ledergruppen sluttet

Det siste halvåret har Magnus registrert at en stor del av Fürst Haugens ledergruppe i Marienlystdivisjonen har sluttet og funnet veien over i nye funksjoner.

– Det kan tyde på at hun ikke er konfliktsky og at hun er tydelig. Kanskje til og med så tydelig og stiller så høye krav at noen velger å finne seg andre jobber innad i NRK.

– Var det av betydning at det var en kvinne som ble valgt til toppjobben?

– Det var et opplest og vedtatt krav til styret at denne gangen måtte det bli en kvinne. Hun er veldig høyt respektert internt, så jeg tror det er ingen som sutrer i NRKs kroker og kriker over valget av henne. Men valget gir heller ikke noe tydelig signal om hvilken kurs eller retning NRK vil ta fremover. Jeg tror ansettelsen har fått en positiv mottakelse totalt sett.

Hans oppfatning er at av ansettelsen av Vibeke Fürst Haugen er til innvortes bruk.

– Thor Gjermund Eriksen har gjort en betydelig innsats utad i årene han har sittet som kringkastingssjef.

– Han har gjennomført mye av det eksterne arbeidet til NRK. Fürst Haugen tror jeg er en strategisk beslutning for satsingen internt i statskanalen og selvfølgelig på NRKs flytting av kontorlokaler.

Gravende journalistikk

– Hvilke muligheter burde hun som ny NRK-sjef gripe?

– NRK har mye å gå på når det gjelder undersøkende journalistikk og jeg vet de satser tungt på dette området. Vi ser en medieutvikling hvor ting spesialiseres mye mer.

– Noen av den spesialiseringen er at veldig mange satser på undersøkende journalistikk fordi de ser at det er noe publikum ønsker å betale for. Det er et felt NRK kan heve seg flere hakk på, og som jeg tror de er innstilt på å gjøre.

Selv om Fürst Haugen ikke kommer fra de nyhetsjournalistiske miljøene i NRK, tror Magnus hun har evnen til å framelske det, selv om det ikke er hennes kjernekompetanse.

– Personlig håper jeg jeg NRK dyrker sine sterke sider som ingen andre har ressurser til å gjøre. Jeg håper ikke de tar opp konkurransen med de store, internasjonale sosiale medier-plattformene, men at de faktisk dyrker det spesielle som ingen andre har.

– Hvordan skal NRK nå ut til de yngre forbrukerne?

– NRK lyktes enormt med Skam-satsingen og de traff nettopp den målgruppen de siktet seg inn på. Er det noen som har forutsetningene og ressursene til å lykkes der, er det NRK. Det tror jeg Fürst Haugen ser. Der kan hun sette inn enda større satsinger.

Powered by Labrador CMS