Ledelse

Det var ingen som ville stille som motkandidat til statsminister Julia Gillard i Australia, så det ble en lett seier.

Gillard vant lederavstemning på walkover

Australias statsminister Julia Gillard fikk ingen motkandidat, og gikk dermed seirende ut av en lederavstemning i hennes parti Labor torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Gillard har vært utsatt for mye kritikk den siste tiden, og torsdag ga hun etter for kravet om en avstemning om ledervervet i arbeiderpartiet.

Kort tid før avstemningen ble det imidlertid klart at tidligere statsminister Kevin Rudd ikke ville stille som motkandidat. Han ble ansett som Gillards viktigste utfordrer. Ingen andre stilte som kandidat i valget, og Gillard vant dermed på walkover.

Forfulgt av kritikk

Statsministeren har i flere uker vært forfulgt av kritikk for sin lederstil. Hun gjør det dessuten så dårlig på meningsmålingene at selv hennes mest lojale tilhengere tviler på om hun kan vinne det neste valget i september.

Flere kilder i Labor har ment at Rudd, som ble kastet i et internt oppgjør i 2010, ville kunne overta igjen.

Mistet støtte

Gillard ble statsminister i 2010 da hun ledet an kampanjen mot Rudd, som da hadde mistet støtten fra flere mektige partitopper.

Hun utlyste nyvalg der hun ikke greide å vinne flertall alene. Men hun fortsatte som statsminister etter at hun klarte å snekre sammen en koalisjon med en grønn parlamentariker og flere uavhengige i underhuset.

Rudd ble utenriksminister, men gikk av i februar 2012 og utfordret Gillard i kampen om ledervervet. Han tapte imidlertid med 71 mot 31 stemmer.

Gillard har insistert på at hun ikke går frivillig, og at hun akter å vinne valget i september mot den konservative opposisjonslederen Tony Abbott.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS