Ledelse

Gode ledere har en positiv, smittende energi

Det mener Emma Seppälä og Kim Cameron fra henholdsvis Stanford og University of Michigan.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Ledere med en positiv, smittende energi, er de beste lederne, skriver Emma Seppälä og Kim Cameron i et innlegg på hjemmesidene til Harvard Business Review.

Seppälä er direktør for et ledelsesprogram for kvinner ved Yale og direktør for et forskningssenter ved Stanford der det blant annet forskes på uegoistisk adferd.

Cameron er professor i organisasjon og ledelse ved Ross School of Business ved University of Michigan og forfatter av flere bøker om positivt lederskap.

Det er mange som har jaktet på de «ultimate» lederegenskapene innenfor ledelsesfaget og mener de har funnet «svaret». Seppälä og Cameron har valgt å se på folks erfaringer, og deres konklusjon er altså at det viktigste for at en leder skal lykkes ikke er karisma, makt, personlighet eller lignende – men positiv relasjonell energi.

Det vil si å være en kilde til den energien som utveksles når folk møtes og som bidrar til å løfte folk opp, begeistre og fornye.

En type positiv energi som er selvforsterkende i gruppa.

Noen stikkord i innlegget er autentisk, verdibasert lederskap, handling, ydmykhet, tillit, integritet, takknemlighet, anerkjennelse av andre, tilgivelse og medfølelse.

Forskerduoen har sett på relasjoner og nettverk, i ulike sammenhenger - fra organisasjoner til familier og observerer at det ofte er en person i sentrum av disse nettverkene som står bak mesteparten av den positive drivkraften framover - og velværet - til alle de andre.

De kaller dem for positive energiskapere; positive energizers.

Og dette er noe annet enn falsk positivitet, av typen «tenk positivt» samme hva.

Det handler mer om etterlevelse av verdier i praksis, og i arbeidslivet beskriver de ledere som inspirerer folk, gir energi og får folk til å føle at de hører sammen. I motsetning til folk som tapper andre for energi.

Seppälä og Cameron har i arbeidet sitt spurt medlemmer i hundrevis av organisasjoner – fra små selskaper til store, multinasjonale selskaper – om hva som skjer med deres egen energi når de jobber sammen med ulike personer i organisasjonen.

Ifølge svarene er dette noe av det som kjennetegner de positive energigiverne:

  • De var selv folk som presterte på et høyere nivå enn andre

  • De hadde positiv innvirkning på andres resultater; andre hadde en tendens til å blomstre i deres nærvær

  • Det er mange personer som sprer positiv energi i organisasjoner som presterer bedre enn gjennomsnittet

Seppälä og Cameron skriver hos hbr.org at når lederen er en positiv energiskaper, så finner de samtidig også en veldig lang rekke andre positive trekk ved organisasjonene. Herunder at de presterer bedre og at medarbeiderne melder om bedre trivsel.

Powered by Labrador CMS