Ledelse

– Det er vanskelig å vite hvor mye som bare skyldes hvem de er, og hvor mye politikerne har øvd inn på kurs eller lært av rådgiverne sine, sier professor Anne Krogstad ved Universitetet i Oslo.

– Han framstår som hel ved

Vedums blide og jordnære stil, innøvd eller ei, kan forsterke partiets budskap og bidra til økt oppslutning, mener sosiolog.

Publisert Sist oppdatert

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum framstår som en munter og uhøytidelig kar, snakker enkelt og folkelig og avbildes ofte i fritidsklær utendørs. Hva betyr det for Senterpartiets suksess?

Anne Krogstad er professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo. Hun har forsket på hvordan politikere framstår i offentligheten.

– Trygve Slagsvold Vedum har en tydelig personlig profil som skiller seg ut, sammenlignet med de andre partilederne. Det kan være en styrke, sier hun.

Lederutfordringen: Trygve Slagsvold Vedum

Dagens Perspektiv har sett nærmere på Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum som partileder, og hvilken utfordringer han står overfor i tiden fram mot stortingsvalget.

Tar et spadetak

Politikeres «image» handler blant annet om hvordan politikerne snakker og ser ut, forklarer hun. Det blir en kombinasjon av politisk profil og personlighet. For politikerne er det viktig å framstå som en troverdig representant for verdiene partiet står for.

Vedum har en tydelig personlig profil som skiller seg ut, sammenlignet med de andre partilederne

Krogstad mener Vedum har en ganske gjennomført personlig profil, som passer godt med det politiske budskapet til Senterpartiet.

– Han framstår som uformell, jordnær og blid. Vi ser han ofte uformelt kledt, gjerne mens han tar en kaffe ute blant vanlige folk. Han ser ut som om han er klar til å ta et spadetak om det trengs, sier hun, og fortsetter:

– Det passer godt med Senterpartiets profil med å være partiet for folk i distriktene og primærnæringene, framfor en del av eliten i byene, sier hun.

Innøvd eller autentisk

Folkelighet og nærhet til vanlige folk er verdier som står sterkt blant norske velgere generelt, og blant Sps velgere spesielt, sier professoren.

Det passer godt med Sps profil med å være partiet for folk i distriktene, framfor en del av eliten i byene

Hvordan politikere framstår offentlig vil ofte være en blanding av personligheten deres og egenskaper de bevisst har lagt seg til fordi det lønner seg for å få oppslutning blant velgerne.

– Det er vanskelig å vite hvor mye som bare skyldes hvem de er, og hvor mye de har øvd inn på kurs eller lært av rådgiverne sine, mener hun.

For å være troverdig bør man helst framstå som autentisk og at man i liten grad forsøker å være en annen enn den man egentlig er.

– Vedum framstår autentisk. Noe er sikkert lært, men han framstår som hel ved, sier hun.

Ler i tide og utide

Noen har kritisert Vedum for å le for mye, også når det ikke passer så godt. Det kan forsterke inntrykket av at han er seg selv. Men det kan også ha noen ulemper ved seg, mener professoren.

– Han ler hjertelig i tid og utide. Det er bra med godt humør. Men baksiden av medaljen kan være at velgerne blir usikre på hvordan han vil håndtere mer alvorlige, tunge politiske saker, sier hun.

– Hvor stor betydning har politikeres personlige image for hvilken oppslutning de får?

– Det er vanskelig å si akkurat hvor mye det betyr, men det er ingen tvil om at det spiller inn. Og når den personlige profilen passer godt med innholdet i partiets politikk, så kan det være med å forsterke budskapet deres, sier hun.

Powered by Labrador CMS