Ledelse

John-Arne Røttingen tar over som direktør i Forskningsrådet.

Helsesektoren fester grepet om norsk forskning: lege ny direktør for Forskningsrådet

Publisert Sist oppdatert

John-Arne Røttingen ble i dag, tirsdag 14. juni, tilsatt som Forskningsrådets nye administrerende direktør. Han kommer fra stillingen som områdedirektør i Folkehelseinstituttet.

I sin nye stilling blir han øverste sjef for en organisasjon som råder over 8,5 milliarder kroner øremerket forskning.

– Forskningsrådet har en nøkkelrolle som tilrettelegger for en kunnskapsbasert omstilling av Norge. Jeg gleder meg veldig og er ydmyk for mulighetene jeg nå får til å være med å bidra til dette. Ny kunnskap har en egenverdi og forskningen et langsiktig perspektiv, samtidig som forskningen spiller en stadig større rolle i samfunnsutviklingen. Det er en svært spennende og kompetent organisasjon, og jeg ser fram til å jobbe med hvordan forsknings- og innovasjonssystemet kan konkurrere bedre internasjonalt og bli enda mer effektivt, sier Røttingen.

Den kommende Forskningsrådsdirektøren er utdannet lege, har doktorgrad i medisin og mastergrader i infeksjonsepidemiologi og i offentlig administrasjon, og er professor både ved Universitetet i Oslo og Harvard University, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

Røttingen har også ledet arbeidet med HelseOmsorg21-strategien for forskning og innovasjon, og har bred erfaring som forsker. Sistnevnte kvalitet ble etterspurt av en rekke forskningsmiljøer da stillingen ble utlyst. Arvid Halléns arvtageer har utdannelse fra Universitetet i Oslo, Harvard University, University of Oxford, og har jobbet for Verdens helseorganisasjon (WHO).

– John-Arne Røttingen har en svært imponerende CV, med solid erfaring fra både ledelse og egen forskerkarriere. Dessuten har han et brennende engasjement for forsknings- og innovasjonspolitikk. Jeg er trygg på at vi har ansatt riktig person til å lede Forskningsrådet, sier styreleder, Henrik O. Madsen, som har ledet ansettelsesprosessen.

Helse styrker sin posisjon

Som Dagens Perspektiv tidligere har skrevet, er helsesektoren den soleklare vinneren når forskningspenger skal fordeles: Vi bruker mer på helseforskning enn hele budsjettet til Forskningsrådet, fire av landets viktigste universitetsrektorer er leger, og nå tar en annen markant skikkelse fra helsesektoren over roret i Forskningsrådet.

Strategiprofessor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI er blant kritikerne, og har uttalt at helse blir for dominerende i norsk forskningssammenheng.

– Røttingen er en engasjert leder som får en svært viktig rolle i tiden fremover. Forskning og ny kunnskap er nøkkelen for å klare den omstillingen Norge må gjennom, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen fra Forskningsrådet.

Den endelige søkerlista til jobben besto av 15 kandidater, hvorav seks var unntatt offentligheten. Røttingen var blant disse seks.

Røttingen tiltrer som administrerende direktør for Forskningsrådet den 1.3.2017. Han overtar etter Arvid Hallén som har vært administrerende direktør siden 2004. Direktør for Forskningsrådet beholder stillingen i minimum ett og maksimum to åremål på seks år (per åremål). Hallén fullfører sitt andre åremål i år.

Disse søkte på jobben:

  1. Trukket
  2. Mann, 50
  3. Anne Kjersti Fahlvik, 53, Oslo, Divisjonsdirektør
  4. Thorbjorn Johan Gaarder, 61, Oslo, Chief credit officer
  5. Mann, 51
  6. Mann, 57
  7. Trukket
  8. Anne Leer, 57, Coppet - Sveits, Deputy Director General
  9. Mann, 53
  10. Ayesha Madni, 39, Pacific Palisades - USA, Senior Researcher
  11. Yngve Mikkelsen, 51, Bærum, Country Medical Director
  12. Mann, 52
  13. Ole Petter Ottersen, 61, Oslo, Rektor
  14. Trukket
  15. Kvinne, 42
  16. Aslak Tveito, 55, Oslo, Managing Director / Professor
  17. Trukket
  18. Jan-Gunnar Winther, 54, Tromsø, Direktør
  19. Lars Asle Øyno, 54, Bærum, Seksjonssjef
Powered by Labrador CMS