Ledelse

Tips #2: Hvis pengesekken er tom må man være kreativ for å holde på de unge lederne. Mer ansvar og større utfordringer kan være én løsning.

Hvordan holde på de unge lederne

De unge talentene er ikke misfornøyde, bare rastløse. Her er tipsene til hvordan man holder på dem.

Publisert Sist oppdatert

Skattemeldingene har nettopp tikket inn for de fleste, og man får i klartekst se hvor mye man faktisk tjente i fjor. Ifølge Monika Hamori og sine medforskere sine studier er dagens unge alltid på jakt etter nye muligheter, og en av disse mulighetene er bedre lønn.

Hamori, som er professor i human resource management ved IE Business School i Spania, har gjennom studiene sine sett at hyppige jobbskifter var en god strategi for å øke lønnen sin. Det skriver MIT Sloan Management Review.

Hamori og co fulgte ansatte over en femårsperiode, og fant at de som ble værende hos én arbeidsgiver så lønnsøkninger på elleve prosent i gjennomsnitt. De som byttet arbeidsgiver én gang økte lønnen sin med 13 prosent den samme tiden, og de som hadde tre eller flere arbeidsgivere innenfor femårsperioden så en lønnsvekst på 15 prosent i gjennomsnitt.

En fot i døra

En annen årsak til at unge ledere alltid har ett øye åpent for nye jobbmuligheter er ansvar. Å forlate det gamle til fordel for det nye kan føre med seg større ansvar.

Hamori og forskerteamet forklarer at det for ti år siden var vanlig at forfremmelser internt førte med seg en større ansvarsøkning enn for de som kom utenfra. Nå ser det imidlertid ut til at forskjellene i beste fall er forsvinnende.

Dagens unge har en fot i døra – ikke på grunn av mangel på trivsel og jobbtilfredshet, og fordi de hele tiden er umotiverte på arbeidsplassen. Det handler mer om aktivitet – at de unge vil ha kontrollen over egen arbeidssituasjon, mener Hamori.

«Vi observerte blant annet en arbeidstaker med høyt potensiale. Han innrømmet at han gikk på intervjuer og hele veien hadde kontakt med rekrutterere og hodejegere, fordi han ikke ville ‘bli utnyttet’», skriver Hamori.

Med sosiale medier som LinkedIn, der man hele tiden har CVen sin ute for alles skue, så er man alltid på jobbmarkedet, legger hun til.

Hvordan holde på dem?

Hamori og co foreslår flere grep en arbeidsgiver kan ta for å holde på de unge og rastløse talentene sine:

  • Forstå hva som betyr noe. Unge ledere er sultne på ansvar og utfordrende oppgaver, og samarbeid med seniorledelsen. Skap fleksible ordninger for karriereutvikling, som gjerne involverer begge deler.

  • Hvis pengesekken er tom må man være kreativ for å holde på de unge lederne. Forfremmelser og lønnsøkninger er ikke den eneste veien til Rom. Tilby mer ansvar og større utfordringer, samt mer samarbeid med folk høyere oppe i systemet.

  • Invester i utviklingstiltak for de ansatte, selv om det koster. Virksomheter som kan gi de unge gode utviklingsmuligheter har en større sjanse for å holde på dem.

  • Ikke bli for rigid – det er kanskje dyrere å miste den ansatte enn å gi en forfremmelse eller lønnsøkning man egentlig ikke har råd til.

Videre lesning: Unge krever mer teknologi enn sjefen kan tilby

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS