Ledelse

Inspirerende lederskap på helsa løs

Transformasjonsledelse kan over tid gi økt sykefravær, viser studie.

Publisert Sist oppdatert

Det er blitt sagt mye godt om transformasjonsledelse – en form for ledelse som man litt forenklet kan si handler om at ledere motiverer ansatte gjennom inspirasjon, omtanke, intellektuell stimulering og idealisert innflytelse/karisma. Dette til forskjell fra transaksjonsledelse, som handler om bytteforholdet mellom leder og ansatt; lederen betaler ut lønn til den ansatte – i bytte mot at den ansatte bidrar med arbeidsinnsats.

Mens transformasjonsledelse i henhold til teoriene skal føre til a medarbeidere selv tar ansvar for resultater, medfører transaksjonsledelse i større grad lydighet og pliktbasert innsats.

Tidligere har transformasjonsledelse blitt knyttet til økt trivsel blant medarbeiderne, bedre søvnkvalitet, færre symptomer på depresjon og lavere kortsiktig sykefravær, men en ny studie fra University of East Anglia viser at det kan gå på de ansattes helse løs når de over tid jobber for ledere som inspirerer folk til å yte mer enn det de har plikt til, skriver Science Daily.

Funnene i studien indikerer at transformasjonsledelse på lang sikt kan gi økt sykefravær. Folk som på kort sikt strekker seg litt ekstra for å møte på jobb, bruker ikke alltid nok tid på å bli friske igjen etter sykdom – hvilket på sikt kan forverre sykdomsbildet. De risikerer også å smitte kolleger, for eksempel med forkjølelse, når de kommer på jobb selv om de ikke er friske.

Studien, som er publisert i artikkelen «The relationship between transformational leadership and follower sickness absence: the role of presenteeism» i Work & Stress, er gjort av Karina Nielsen, professor i arbeids- og organisasjonspsykologi og Kevin Daniels, professor i organisasjonsadferd. Studien er gjort i Danmark, hvor forskerne har fulgt 155 deltagere – medarbeidere og ledere – i 22 arbeidsgrupper over tre år.

Powered by Labrador CMS