Ledelse

Inspirert av Nayar

Steinar Sabbasen, administrerende direktør i det norske selskapet Sariba, lar seg inspirere av ledelsesfilosofien til Vineet Nayar.

Publisert Sist oppdatert

Da rådgivningsselskapet Sariba inviterte sine kunder til seminar under tittelen «Verdiskapning i møte mellom medarbeider og teknologi» for en tid tilbake, viste administrerende direktør Steinar Sabbasen til boken «Employees first, customers second» fra talerstolen.

Ansatte først, deretter kundene

– Jeg ønsket å vise til en ledelsesfilosofi som setter den ansattes utvikling og behov høyt, enten ved å sidestille medarbeidere og kunder som vi gjør her hos oss, eller ved å sette de ansatte først. Erfaringer viser at dette er noe man oppnår suksess med.

Annerledes

– I Norge har flate strukturer, medarbeidermedvirkning og -utvikling vært praktisert lenge. Hva er nytt med filosofien i denne boken?

– Det sentrale er at de prioriterer «value zone», det vil si det som skal til for at ansatte skal lykkes med å skape verdier for kundene. De fleste prosessene i selskapet er rettet inn mot dette, og særlig er det spesielt at lederne eksponeres for så mange innspill og tilbakemeldinger fra medarbeiderne. De bygger ned hierarkiet på en annerledes måte.

Også måten de ansatte involveres på er spesiell, mener direktøren. Når HCL Techologies gir beskjed om at de har problemer og spør de ansatte om hvordan selskapet skal komme seg videre, gir det uttrykk for en holdning om at de skal utvikle seg sammen.

Sidestilte ansatte og kunder

– Er du enig med Vineet Nayar i at man skal gå så langt at man prioriterer de ansatte foran kundene?

– Jeg har tenkt mye på akkurat det, og er langt på vei enig i logikken. Ledelsesfilosofien hans er å engasjere de ansatte til å ha lyst til å tilfredsstille kunden. Ved å gå direkte på de ansatte og gjøre dem i stand til se hva kunden trenger, samtidig som de får større myndighet og evne til å levere, skaper selskapet også større nytte for kunden.

Sabbasen har ikke tatt i bruk alle HCL Technologies ideer, og går ikke like langt som Nayar. Medarbeidere og kunder sidestilles, og filosofien er å ha ansatte som er fornøyde, engasjerte og kunnskapsrike. For da blir også kunden fornøyd.

– Sier du til kundene at de ikke er nummer én?

– Kunder og medarbeidere sidestilles, men jeg har ikke følt behov for å si det direkte. Det viktige for kundene er ikke hva jeg sier, men hva de opplever. Opplever de at konsulentene og leveransene tilfredsstiller behovene deres, er de godt fornøyd.

Powered by Labrador CMS