Ledelse

Jobbintervjuet: Oppdag det som ikke blir sagt

I jobbintervjuer er du opptatt av å lytte til svarene du får på alle de spørsmålene du stiller til kandidaten, men er du også oppmerksom på det den potensielle medarbeideren ikke sier noe om?

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Danske Væksthus for ledelse stiller spørsmålet, med bakgrunn i et innlegg hos Inc.com, skrevet av Emma Brudner, personalleder i it-selskapet lola.com.

Det kan ligge verdifull informasjon i det usagte, og Brudner lister opp noen punkter hun mener du bør notere deg før intervjuer og være oppmerksom på underveis. Dette er tre av dem:

  • Hvilket perspektiv har kandidaten?
    Hvis kandidaten eksempelvis skal definere god kommunikasjon, hva legger han vekt på? Snakker han kun om seg selv som avsender, om hvordan han ønsker å fremføre budskap? Vær obs hvis han ikke snakker om at kommunikasjon også handler om den som sitter på den andre siden av bordet, og det å lytte.

  • Viser kandidaten interesse for arbeidsplassen?
    Tenk deg om hvis kandidaten bare snakker om seg selv, og ikke arbeidsplassen. I et jobbintervju bør man bør man snakke om egne evner i relasjon til arbeidsplassers behov. Hvis man bare snakker om seg selv, hvilket perspektiv inntar man da når de vanskelige situasjonene kommer? Handler han da med sitt eget beste eller med arbeidsplassens beste i tankene?

  • Er kandidaten opptatt av om du fikk svar på spørsmålene dine?
    Spør kandidaten underveis om du har fått svar på spørsmålene dine, eller tenker han ikke på å spørre om det? Et enkelt: «Svarte jeg på spørsmålet ditt nå?» eller «Var det denne typen ting du var på utkikk etter?» indikerer at vedkommende har en bevissthet rundt at denne samtalen også handler om deg og dine forventninger. Med slike spørsmål forteller sender også personen et signal om at han ikke tar det for gitt at hans svar lever opp til forventningene.

Powered by Labrador CMS