Ledelse

Michael Gove (t.v.) og Boris Johnson ledet «Leave»-kampanjen sammen. Nå skal de to, og Theresa May, kjempe om statsministerposten.

Johnson ut, Gove inn: Overraskende vending i statsministerkampen

Publisert Sist oppdatert

Det var forventet at brexit-general Boris Johnson og hans våpendrager Michael Gove skulle stille side om side under dagens annonsering av Johnsons kandidatur som statsminister i Storbritannia.

I avtalen skulle det ligge at Gove ville bli tilbudt en sentral regjeringsposisjon om Johnson gikk av med seieren. Onsdag kveld og torsdag morgen ble det likevel sådd tvil rundt den tilsynelatende gode forholdet de to imellom, etter at en epost fra Goves kone ble lekket til pressen. Der advarte hun sin mann mot å inngå et samarbeid med Johnson uten helt klare lovnader, spesielt knyttet til kravet om grensekontroll.

Torsdag formiddag rundt klokken 10, rett før Johnsons kandidatur skulle presenteres, tikket meldingene inn om at Michael Gove selv skal kjempe om posisjonen som statsminister for britene.

– Jeg har kommet, motvillig, til konklusjonen at Boris ikke kan tilby lederskapet eller bygge laget for oppgaven foran oss. Jeg har derfor valgt å legge fram mitt navn, sa Gove.

Få timer senere trakk Johnson seg.

Dermed vil kampen om hvem som skal overta 10 Downing Street i september stå mellom Michael Gove og innenriksminister Theresa May.

Powered by Labrador CMS