Ledelse

Kan bli syke av urettferdig behandling på jobben

Det viser en avhandling i psykologi fra universitetet i Stockholm.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere forskning har vist at folk som opplever at de blir urettferdig behandlet på arbeidsplassen, jobber mindre, kommer senere på jobb og i større grad enn andre ønsker å bytte jobb. En ny studie viser nå at opplevelsen av urettferdighet også påvirker helse og velvære.

Dette skriver universitetet i Stockholm på sine hjemmesider.

Constanze Eib, som står bak avhandlingen, uttaler ansatte som opplever at de blir urettferdig behandlet, har vanskelig for å slippe tanker som har med jobben å gjøre. De er urolige, og de grubler mye. Konsekvensen er ifølge Eib at kroppen kan vanskelig for å hente seg inn igjen. Hvilket er en risikofaktor for å utvikle sykdommer og en forverret helsetilstand.

En tidligere studie gjort av forsker og psykolog Matias Brødsgaard Grynderup ved Arbejdsmedicinsk Klinik ved Aarhus universitetssykehus har vist at opplevelsen av å jobbe i et urettferdig arbeidsmiljø og ha en urettferdig sjef, gir større risiko for depresjon enn det å ha for mye å gjøre.

Rettferdig ledelse

Hva er så rettferdig og urettferdig? Opplevelsen og vurderingen av dette vil antagelig være subjektiv, men AFF-konsulent Morten Eikeland har i et intervju i Magma, trukket opp noen linjer for hvordan man kan definere rettferdig ledelse.

Han viser blant annet til følgende tre rettferdighetsdimensjoner:

  • Fordelingsrettferdighet - hvordan de ansatte opplever utfallet av beslutningene ledere tar
  • Prosessrettferdighet - hvordan de ansatte opplever fremgangsmåten ledere har brukt for å ta beslutningen
  • Relasjonsrettferdighet - i hvilken grad de ansatte opplever lederen som ærlig og anstendig i sine handlinger
Powered by Labrador CMS