Ledelse

Rosenborg trener Kåre Ingebrigtsen etter eliteseriekampen i fotball mellom Odd og Rosenborg på Skagerak Arena. Dommer i midten, og Odd-trener Dag Eilev Fagermo til høyre.

– Kåre Ingebrigtsen er en tvilsom rollemodell

Kulturkrise og umusikalske noter i Rosenborg, hevder Rune Semundseth.

Publisert Sist oppdatert

Etter Eliteseriekampen mellom Odd og Rosenborg på Skagerak arena søndag, oppstod det som etterhvert kan beskrives som kjente toner fra en ellers så blid Rosenborg–trener: Dommeren fikk unngjelde for sine prestasjoner. Ingebrigsten var riktignok snar med å påpeke at Rosenborg også var dårlige.

– Dommeren var så dårlig at han la seg på samme nivå som oss, sa han blant annet i intervjuet på Eurosport etter kampen.

Det har tidligere vært fokus på Ingebrigtsens utbrudd etter kamper i media.

Foto Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Lederutvikler Rune Semundseth reagerer kraftig på Ingebrigtsens oppførsel, først og fremst i en ledelseskontekst:

«Hvor liten kan en leder bli? Her skjeller coach Kåre ut dommerne etter noter. Skammelig og høyst malplassert. Reprisen viser at Odd sin takling i forkant av Odd–scoringen er lovlig. Det coach Kåre gjør etter kampen, som leder av ett av Norges bedre fotballag, burde anses som både umusikalsk og umoralsk, og dernest bli irettesatt av NFF. Han burde uansett ringe dommeren og be om tilgivelse, men det gjør han neppe. Hvor er lederprinsippene i RBK, og hva slags rollemodell er treneren her? Trist og uansvarlig ledelse spør du meg», skrev Semundseth på sin Facebook–side.

– Burde ha lederprinsipper

Semundseth reagerer blant annet på at Ingebrigtsen skjeller ut dommeren, som ikke er til stede, og mener han opererer på et nivå som vi ikke kan være bekjente av.

– Alle fotballklubber i Norge burde ha lederprinsipper. Det virker rett og slett ikke som Ingebrigtsen ikke har noe å styre etter, sier han.

Også trenere og ledere må øve for å bli gode, påpeker Semundseth. Han sier at det virker som om Ingebrigtsen ikke har trent nok på å holde adrenalin, skuffelse og temperament i sjakk.

– Dette minner om usmakelighetene til Manchester United–trener Jose Morinho, der laget har skylden når laget taper, og treneren tar kreditten når laget vinner. Fotballen kommer i et dårlig lys når slike ledere eksponerer sine holdninger i media. Det handler om kultur, understreker han.

Han stiller spørsmålet om Kåre Ingebrigtsen har fått en slags kongen på haugen–rolle i Rosenborg, der han ikke får tilstrekkelig med tilbakemeldinger ovenfra – først og fremst fra styret.

Foto Lederutvikler Rune Semundseth reagerer på Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsens lederskap. Foto: Bård Gundersen.

– Rosenborg hadde de samme problemene med Nils Arne Eggen. Jeg hørte en morsom historie om Eggen – om da han skulle få utført snekkerarbeid på huset sitt. Snekkeren syntes Eggen ble vel kontrollerende, og stilte til slutt spørsmålet: «E det du eller æ som e snekker»? Da svarte Eggen «De lurer æ også på». Dette illustrerer småkonge–rollen. Toppledere må også trene, og jeg tror ikke Ingebrigtsen får slik trening. For mange styrer er altfor opptatte av bare tall og resultater, utdyper han.

Tvilsom kulturbygger

Rosenborg er kjent for Eggens «Godfotsteori» og sine postulater. Men det kan virke som om de har glemt dem, mener Semundseth. Han mener det utøves for lite ledelse på bakrommet, som for eksempel Erna Solberg gjorde i Listhaug–saken, uten å ta personalsaken i media. Men dersom kritikken mot Ingebrigtsens oppførsel sprer seg, vil styret måtte ta stilling til den, tror han.

– Ingebrigtsen er en heller tvilsom kulturbygger. I fjor feiret Rosenborg gullet med å rope «hater, hater, hater Molde by!». Dette gjorde de selv om de samarbeider med MOT, en ideell organisasjon som har fokus på å oppnå livsmestring og god psykisk helse gjennom å utvikle robust ungdom som inkluderer alle. Dette er problematisk. Når Ingebrigtsen ler det bort, og sier at de må tåle dette, er han både en dårlig rollemodell og svært lite klok. Dette må han få hjelp av styret til å innse, sier Semundseth.

Se videoen av intervjuet med Ingebrigtsen etter Rosenborg–Odd her (Klipp fra Eurosport):

Powered by Labrador CMS