Ledelse

Kraftig vekst i skatteinntekter for kommunesektoren

Kommunesektoren kan vise til en samlet skatteinngang på 123,5 milliarder kroner så langt i år. Det er nesten 14,3 milliarder mer enn ved slutten av «korona-juni» i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Kommunesektoren består av kommuner og fylkeskommuner. Skattetallene viser altså samlede innbetalinger på 123,5 milliarder kroner. 102,8 milliarder av dem gledet kommunekassererne rundt om i landet, mens 20,7 milliarder kroner endte hos fylkeskommunene.

Solid økning

Både kommunene og fylkeskommunene kan viser til økt skatteinngang. For kommunene utgjorde det 12,2 milliarder, eller 13,4 prosent, sammenlignet med de seks første månedene i fjor. Fylkeskommunene kunne vise til en oppgang på 2,1 milliarder kroner, noe som betyr en økning på 11,3 prosent.

Tradisjonelt sett er juni en såkalt liten skattemåned for kommunesektoren. Likevel ble det en forholdsvis kraftig økning på skatteinngangen i løpet av juni i år, nemlig 6 milliarder kroner for kommunene og fylkeskommunene. Det utgjorde en oppgang på hele 36 prosent, igjen sammenlignet med innbetalingene i slutten av juni i fjor.

Økningen denne måneden skyldes først og fremst veksten i innbetalt forskuddsskatt, viser skattetallene.

Kommunesektorens inntektskilder

Kommunesektoren finansieres i stor grad gjennom frie inntekter, det vil si såkalte rammetilskudd og skatteinntekter. Samlet utgjør dette rundt tre fjerdedeler av kommunesektorens samlede inntekter.

Hvor mye skatteinntektene skal utgjøre av kommunesektorens inntekter, er en politisk beslutning som tas av Stortinget. I dag er målet at skatt, inkludert eiendomsskatt, skal utgjøre rundt 40 prosent.

Powered by Labrador CMS