Professor Tom Karp med ny bok

Tom Karp er tydelig på at «vi trenger ledelse og at noen tar beslutninger», men mener ledelse i dag fører med seg mange unødvendige prosesser som ikke nødvendigvis tilfører merverdi.

Kraftsalve om norske ledere: Vi har en lederideologi som infiserer det norske samfunnet

Professor i ledelse, Tom Karp, tar i en ny bok et knallhardt oppgjør med hvordan vi som samfunn har løftet fram ledelse som en egen ideologi og nærmest ukritisk gjort den litt udefinerbare, men stadig voksende gruppen ledere til ubestridte anførere.

Publisert Sist oppdatert

«Lederismen, en fremgangsrik ideologi, har lykkes med å konstruere en oppblåst forventning om hvor mye ledere kan få til, hvor viktige de er, hvor mye makt de bør ha, og hvor mange ledere og lederdrevne prosesser som trengs i samfunnet og arbeidslivet. Ideologien sprer seg innen de fleste sektorer, og har antatt dimensjoner som trumfer, eller blender for, realitetene. Konsekvensen er at vi har passert vippepunktet for antall ledere og lederstyrte prosesser som gir merverdi, effektivitet og et velfungerende arbeidslivsdemokrati».

Tom Karp går rett på. Dette er det første avsnittet i forordet til boka «Lederisme», som kommer ut nå i mai.

– I 2024 har vi flere sjefer enn noen gang, selv om arbeidsstyrken aldri har vært høyere utdannet, sier Karp til Dagens Perspektiv.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS