Ledelse

Kroatias tidligere utenriksminister Vesna Pusic trekker seg fra kampen om å bli generalsekretærs Ban Ki-moons erstatter.

Kroatisk kandidat til generalsekretær i FN trekker seg fra valgkampen

Publisert Sist oppdatert

Vesna Pusic, Kroatias kandidat for å overta stillingen som FNs generalsekretær etter Ban Ki-moon, trekker seg fra valgkampen.

Pusic (62) er den første som trekker seg, og nå står det igjen elleve kandidater. Avgjørelsen kommer før FNs sikkerhetsråd fredag holder den andre avstemningen om hvem de mener skal bli Bans erstatter.

– Valget har ikke gått i min retning, skriver Pusic i et brev adressert til Mogens Lykketoft, som fungerer som president i FNs hovedforsamling, og Ramlan bin Abrahim, som denne måneden sitter med det roterende presidentskapet i Sikkerhetsrådet, etter den første runden med avstemning 21. juli.

Pusic er Kroatias tidligere utenriksminister, og har ledet landets medlemskapsforhandlinger med EU og har markert seg som en sterk forkjemper for likestilling.

Ban Ki-moons erstatter skal tiltre stillingen som FNs generalsekretær i januar 2017, og mange ønsker at det for første gang i FNs 70-årige historie blir en kvinne. Etter at Pusic trekker seg, står det fem kvinner igjen: Irina Bokova fra Bulgaria, som leder FNs organisasjon for utdanning, Moldovas tidligere utenriksminister Natalia Gherman, New Zealands tidligere statsminister Helen Clark, Argentinas utenriksminister Susana Malcorra og FNs tidligere klimasjef Christiana Figueres fra Costa Rica.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS