Ledelse

I 2023 var alle nyansatte toppsjefer i de største børsselskapene menn: Mats Hovland Vikse (Autostore), Kristian Sørensen (BW/LPG), Lars-Christian Svensen (Golden Ocean Group), Geir Holmgren (Gjensidige), Udo Lange (Stolt Nielsen) og Nick Walter (Vår Energi). I de 50 største selskapene på Oslo Børs, som alle er ASA-er, er kvinneandelen blant ledere fallende.

Kvinneandelen blant toppledere faller på flere fronter

Det viser Dagens Perspektiv kartlegging av sjefer i de største selskapene på Oslo Børs. Ferske tall fra SSB viser at kvinneandelen blant ledere i ASA-selskaper har sluttet å øke. I år faller den.

Publisert Sist oppdatert

­På kvinnedagen offentliggjør Statistisk sentralbyrå nye tall for kvinneandel i styrer og ledelse. Årets tall bekrefter at dette fremdeles er mannsdominerte arenaer.

Tallene for daglige ledere, viser at riktignok at kvinneandelen blant ledere i aksjeselskaper har økt litt fra i fjor til i år, fra 17,3 til 17,5 prosent, men det er langt igjen til kjønnsbalanse.

Tallene for daglige ledere i allmennaksjeselskapene (ASA), som innbefatter de norske selskapene som er notert på børsen, viser på sin side en liten nedgang fra i fjor til år.

Etter at kvinneandelen blant toppledere i ASA-er har økt fra 6,6 prosent i 2019 til 11,4 prosent i 2023, har veksten i år stoppet opp. I stedet registrerer SSB et lite fall, fra 11,4 til 10,8 prosent.

Dette er alene ikke noe stort fall, men nedgangen føyer seg inn i en rekke med flere piler som peker samme vei.

Dagens Perspektiv har de siste 15 årene kartlagt toppsjefer og toppsjef-skifter i de 50 største selskapene på Oslo Børs.

* TEMA Norske toppledere

* I 2023 var alle nye konsernsjefer og styreledere i de største børsselskapene menn

Tallene viser at kvinneandelen de siste to årene har falt:

 
null

Tar man en nærmere titt på tallene, viser de at kvinneandelen faktisk har falt på flere fronter innenfor toppledelse i næringslivet de siste to årene:

Dette er ståa for de 50 største selskapene
på Oslo Børs:

  • Ved utgangen av 2023 var 6 av de 50 konsernsjefene kvinner. Det er en lavere kvinneandel enn de to foregående årene.
  • I 2023 ble det ansatt seks nye konsernsjefer. Ingen av dem var kvinner.
  • I 2022 ble det ansatt syv nye konsernsjefer. Ingen av dem var kvinner.
  • 2023 ble det valgt inn 5 nye styreledere. Ingen av dem var kvinner.

Selskaper der staten har direkte eierskap:

Går man ut av næringslivsstatistikken og inn i selskaper der staten har direkte eierskap, så er kvinneandelen blant administrerende direktører betydelig høyere enn kvinneandelen blant konsernsjefene i de største selskapene på børsen.

Statens eierrapport for 2022, som viser tall for 69 selskaper i ulike størrelser, fra svært store til ganske små, viser imidlertid at det også her er kvinneandelen blant administrerende direktører fallende.

  • I 2017 var kvinneandelen blant administrerende direktører i selskaper der staten har direkte eierskap 40 prosent.
  • I 2021 og 2022 var den henholdsvis 34 og 33 prosent.

Toppledere og forsker reagerer

Topplederne Anita Krohn Traaseth, Berit Svendsen og Gro Bakstad reagerte da Dagens Perspektiv la frem tallene for dem tidligere i vinter.

– Likestillingsprosjektet i Norge er skjørt, spesielt på toppen av næringslivet. Vi må ikke glippe på oppmerksomhet og oppfølging her, da skjer slike ting som dette; menn fortsetter å bli valgt som konsernsjefer og trenden med fokus på likestilling blir nedadgående, uttalte Krohn Traaseth.

Gro Bakstad, konsernsjef i Vygruppen, syntes tallene var overraskende «i et næringsliv som skal være likestilt».

Berit Svendsens kommentar til tallene er at det går altfor langsomt med å få flere kvinner inn på toppen av norsk næringsliv som konsernsjefer eller styreledere i de største selskapene. Hun mener det betyr at selskapene går glipp av verdifull kompetanse.

Likestilllingsforsker Mari Teigen ved «Core – senter for likestilingsforskning» viste i samme artikkelserie til at det i de mange lederskiftene som skjer i næringslivet ligger et stort potensial til å få flere kvinner i topp-posisjoner i næringslivet.

– Men dette mulighetsrommet for endring benyttes ikke. Det viser de nye tallene, uttalte Teigen da hun fikk se tallene ovenfor tidligere i år.

– Det kan nesten se ut som om man har gjort en innsats for å få frem flere damer, men at man nå har begynt å slappe av litt.


Kilder: Dagens Perspektivs topplederundersøkelse 2023, Statens eierrapport og Statistisk sentralbyrå.

Powered by Labrador CMS