Ledelse

Lederrådgiver Jan Wiese.

Kvinnelig pionérarbeid

Lederrådgiver Jan Wiese har valgt seg en bok som han mener har vist seg å være svært viktig for både likestilling og innovasjon i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Noen modige og visjonære kvinner valgte å bli leger, mot de medisinske professorenes vilje, for litt over hundre år siden. Da de var ferdige med studiene, dro de til utlandet for å spesialisere seg. Mange ble spesialister i gynekologi eller innen hud- og kjønnssykdommer, og nesten alle virket som leger for kvinner og for barn. De gikk inn i underprioriterte områder av medisinen, og var sterkt preget av kvinnesakens idealer. Det gjorde at de påtok seg opplysningsarbeid, blant annet reiste flere av dem rundt i landet og holdt foredrag, og de arbeidet for bedre kvinnehelse, fødselshjelp og barselomsorg, engasjerte seg i tuberkulosebekjempelse, i ernæringsvitenskap og forskning, ifølge forfatteren av boken Kvinder med begavelse for legevirksomhet, Cecilie Arentz-Hansen.

Hun var tidligere spesialist i allmennmedisin og arbeidet som fastlege. I dag er hun spesialist i psykiatri og overlege ved Oslo universitetssykehus

Seieren på legefeltet på slutten av 1800-tallet fikk store konsekvenser for likestillingen mellom kjønnene i det unge Norge. Ikke minst viser historien hvordan dette i neste omgang kom hele samfunnet til gode, heter det i boken.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS