Ledelse

Tom Eide, professor i ledelse, etikk og litteratur, mener Ibsen kan være en kilde til innsikt i lederskapets natur og etiske utfordringer, og trekker frem karakterer som blant annet Doktor Stockmann i En folkefiende. Bildet er fra en oppsetning av stykket på National-theatret i fjor under Ibsen-festivalen, med skuespillerne -Christian Skolmen (t.v.) og -Bernhard Arnø.

Lær lederskap av Ibsen

Ibsen-forsker Tom Eide mener Ibsen har mye å lære oss om godt lederskap, etiske dilemmaer, visjoner, konflikter og ikke minst hva en god leder egentlig er.

Publisert Sist oppdatert

Tom Eide, professor i ledelse, etikk og litteratur ved Fakultet for helsevitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) mener Ibsen kan være en bedre kilde til innsikt i lederskapets natur og etiske utfordringer enn mye samfunnvitenskapelig ledelsesforskning. Eide mener Ibsens forfatterskap burde vært grunnpensum i enhver lederutdannelse.

I Ibsens verden møter vi ledere i kamp om makt, interessemotsetninger, personkonflikter og alvorlige etiske veivalg. Dette er ofte gjennomgangstemaer i en leders hverdag.

Under forskningsdagene på høgskolen tidligere i høst holdt Eide et foredrag om Ibsen i bluesform, på vers og med gitar. Akkompagnert av blues­musikk trakk han fram noen av Ibsens karakterer – fra Catilina til Peer Gynt og Doktor Stockmann, og sammenlignet ibsenske dilemmaer med etiske problemstillinger som dagens ledere står overfor.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS