Ledelse

– Lav jobbautonomi kan være dødelig

En høy grad av kontroll på arbeidsplassen, kombinert med høye jobbkrav, kan få et langt mer ubehagelig utfall enn bare mistrivsel, hevder ledelsesekspert.

Publisert Sist oppdatert

BI-professor Bård Kuvaas skriver i en kronikk i Dagens Næringsliv at for mye kontroll kan være dødelig for medarbeiderne.

I en langtidsstudie av medarbeidere fra Wisconsin, samlet amerikanske forskere inn data på jobbautonomi og jobbkrav (arbeidsmengde, konsentrasjonskrav og tidspress) og en mengde kontrollvariabler (blant annet en rekke helseindikatorer) i 2004. Dataene ble koblet med data om hvorvidt respondentene var i live eller ikke i 2011.

«For respondentene med lav jobbautonomi i 2004, var høye jobbkrav på samme tid forbundet med 15,4 prosents økning i sannsynlighet for å være død i 2001, sammenlignet med respondentene med lave jobbkrav i 2004. For respondenter med høy jobbautonomi i 2004, var høye jobbkrav på samme tidspunkt forbundet med 34 prosents reduksjon i sannsynlighet for å være død i 2011, sammenlignet med respondenter med lave jobbkrav i 2004», skriver Kuvaas.

Kuvaas viser også til en ny studie som fastslår at det kan bli for mye kontroll, og at jo mer toppledelsen blir kontrollert, desto større sannsynlighet er det for at selskapet blir involvert i finansiell svindel. For mye intern kontroll reduserer toppledernes indre motivasjon til å opptre ansvarlig.

Forskernes konklusjon er at toppledere som leverer resultater over tid bør få mer autonomi og spillerom til å utøve sitt lederskap på vegne av, og til fordel for, eierne, skriver Kuvaas i Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS