Ledelse

– Ledere bør bytte plass oftere

Ledere bør ikke være en homogen masse av 50 år gamle menn, men bør bytte plass oftere, mener Storebrand.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Aftenposten.

Storebrand gikk i fjor igjennom en omfattende omorganisering og slanking av bedriften.

I løpet av denne prosessen kartla de toppledelsen for å se hvordan de best kunne effektivisere bedriften og samtidig forbedre kompetansen. Et av grepene var å innføre såkalt roterende lederskap. Resultatet ble at 50 ledere byttet roller i Storebrands avdelinger i Norge. Alle kunne søke på lederstillingene internt, og selskapet vil nå innføre ordningen på permanent basis.

– Rotasjonsøvelsene er nyttige for å forhindre at man stivner i en stilling, og da er et tidsperspektiv på tre til fem år realistisk. Har man ikke fått til ønskede resultater på fem år, kan det være på tide å la andre krefter overta, sier Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand, til Aftenposten.

Ledelsesekspert Jan Ketil Arnulf ved BI mener selvsentrertheten blant ledere forsvinner med rotasjon, og at det derfor er smart for bedrifter å innføre dette rutinemessig. Når flere får ledererfaring, blir det dessuten letter å være leder, mener han:

– Det er lettere å lede folk som selv har forsøkt å være leder. Folk har da større forståelse for hvor vanskelig lederjobben er. Fremdeles er det uvanlig og litt vanskelig i Norge. Det er ikke så mye å rotere i som i internasjonale selskaper, og oppgavene er i større grad knyttet til person. Men før satt topplederne gjerne i 10–15 år. Nå er snittet på rundt fem år, sier Arnulf til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS