Ledelse

Ledere mottar trusler

En av seks sjefer har opplevd trusler, viser svensk undersøkelse. Fire grupper mennesker står ofte bak slike ugjerninger.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse det svenske magasinet Chef har fått utført blant 500 ledere, viser at minst en av seks sjefer en eller annen gang har opplevd trusler, trakassering eller forfølgelse.

Rollen som sjef gjør at du er mer utsatt for kritikk enn andre. Det er du som fatter beslutninger, og det kan være du som gir uttrykk for mål og meninger som av enkelte oppfatter som negative. Som sjef er du dessuten mer synlig enn andre, skriver Chef i artikkelen "En av sex chefer har blivit hotad".

Det svenske, forebyggende rådet Brå har ifølge Chef identifisert fire grupper som ofte står bak trusler:

1. Folk som søker rettferdighet.
Mennesker som mener de er blitt urettferdig eller feilaktig behandlet, ofte av myndighetene eller arbeidsgiver. De mener gjerne at dette er årsaken til at de har mistet jobben eller bostedet, har tapt en konflikt eller er blitt anklaget for lovbrudd. Hevn eller forsøk på oppreisning kan ligge bak trusselen.

2. Forstyrrede personer.
Psykisk forstyrrede mennesker som har en skjev virkelighetsoppfatning, for eksempel forfølgelsesvanvidd. Det kan også være personer som innbiller seg at de har et forhold til noen, for eksempel en kjendis, som de forfølger og er påtrengende overfor.

3. Aktivister.
Aktivister drives av ideologi, og kan utsette andre for trusler og vold for å manifestere sine egne «gode» idealer. Eksempelvis har dyrevernaktivister vandalisert pelsbutikker og minkfarmer.

4. Kriminelle nettverk.
Dette kan være kriminelle MC-gjenger eller andre kriminelle gjenger/miljøer i samfunnet. Her dreier truslene seg ofte om utpressing.

Powered by Labrador CMS