Ledelse

Lerø om Christian Rynning-Tønnesen: Kompetent og distansert

Publisert Sist oppdatert

Christian Rynning-Tønnesen elsker å løse floker. Gi ham et marked med overkapasitet, en flokk analytikere som overgår hverandre i pessimistiske spådommer, en balanse som skriker av farlig høy gjeld og kreditorer som rasler med sablene. Da er han i sitt ess. Det var dette som var situasjonen for Norske Skog i 2006. Skrekkscenariet var konkurs og nedleggelse av det meste av norsk papirindustri.

Christian Rynning-Tønnesens beholder roen midt i stormen. Han mister ikke konsentrasjonen av at Øystein Stray Spetalen i kompaniskap med Petter Stordalen i Unionen, som nå er største eier i Norske Skog, sådde tvil om hans kompetanse i full offentlighet. Han kjørte sitt løp. Nå har Spetalen roet seg ned og endt opp som nestleder i styret. Han er ikke lenger i tvil om at Norske Skog fikk den redningsmannen de trengte.

Christian Rynning-Tønnesen har satt seg i respekt for den ryddejobben han har gjort i Norske Skog. Med 8,5 poeng i evne til å gjennomføre omstillinger, er han desidert blant landets beste. De store resultatene lar vente på seg (7). Det er tvilsomt om papirfabrikkene, i en tid som preges av digitalisering, vil makte å levere de resultater som aksjonærene ønsker seg.

I en tøff omstillingsprosess unngår sjelden en toppsjef å fatte kontroversielle beslutninger og bruke makt for å få det som han vil. Rynning-Tønnesen kan bruke makt når han må (8,0), men har fremtrer på ingen måte som en dominerende og tøff person, som hardhendt banker sin egen vilje igjennom. Snarere tvert imot. Rynning-Tønnesen er beskjeden, tilbaketrukket og nærmeste ydmyk. Han plager ikke sine omgivelser med nykker og sjefsfakter.

Christian Rynning-Tønnesen har satt seg i respekt for den ryddejobben han har gjort i Norske Skog.

Rynning-Tønnesen utmerker seg også med å score spesielt høyt på integritet og etisk bevissthet (9). Han mistenkes ikke for å ha noen skjulte agendaer. Han driver ikke et spill, men er tydelig på hva han vil. Basis er tallenes tale, markedsutsiktene, omsetningskalkylene og lønnsomhetsberegningene. Nøkkeltall blir vurdert og analysert, igjen og igjen. Han leder ikke ut fra magefølelse eller teft. Heller ikke påberoper han seg en spesiell innsikt eller erfaring som andre ikke har. Rynning-Tønnesen analyserer og begrunner, vurderer og forankrer. Han er en smarting, en kalkulatorens mester og de tørre tallenes ridder.

Hans svake side som leder, er at han blir for distansert, tilbaketrukket og usynlig. Han får kun 5,5 poeng på sosial teft, nærhet og evne til å orientere seg mot mennesker. Her ligger han mye lavere enn de fleste andre toppsjefer. Det er et drag av «dyktig, ensom ulv» over ham, i alle fall inntil en blir kjent med ham. Da blir det med en gang mer nærhet.

Ledere som er distansert greier som regel ikke å utløse nok motivasjon og innsatsvilje hos sine medarbeidere. Motivasjon handler om å utløse iboende krefter hos dem som omgir en. Rønning-Tønnesen når ikke helt inn til de han har rundt seg (5,5).

Når det er snakk om å redde en bedrift ut av krisen, handler det om å ta de riktige grepene. Det kan Rynning-Tønnesen. Han vet nøyaktig hvor han vil, men det mangler noe på å kommunisere tydelig slik at strategien forstås (6).

Når man er så pass opphengt i tall og kalkulasjoner som Rynning- Tønnesen er, er det ganske vanlig at man ikke scorer så høyt på kreativitet og evne til nytenkning. Rynning-Tønnesen serverer ikke sprø ideer, får ikke dristige innfall eller fristes til farefull ferd (6).

Alt Rynning-Tønnesen foretar seg er vel og bra, solid begrunnet, nøye vurdert, veid og balansert, forankret og konsekvensberegnet. Han har beina på jorda, blikket fokusert og et tempo som er avstemt i forhold til at det skal holde helt til mål.

Powered by Labrador CMS