Ledelse

Likere lederlønninger mellom kjønnene

Lønnsforskjellene mellom mannlige og kvinnelige ledere blir stadig mindre i flere bransjer.

Publisert Sist oppdatert
Utvikling i enkelte bransjer

Det viser Norsk Ledelsesbarometer 2011, som De Facto kunnskapssenter har utført for organisasjonen Lederne. Resultatene fra undersøkelsen viser at kvinnelige ledere har steget i lønn innenfor alle bransjer. Barnehage, handel, luftfart og service er sektorene der tilnærmingen mellom kvinner og menns lønninger er sterkest.

– De siste årene har det vært stort fokus på likelønn. Årets undersøkelse viser at det nytter, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i ledelsesorganisasjonen Lederne.

I snitt tjener en kvinnelig leder 87,1 prosent av en mannlig leder. Kvinnelige barnehageledere kommer best ut og tjente i fjor 97,4 prosent av sine mannlige kolleger. I 2009 lå de på 91,5 prosent.

Målet må likevel være full likelønn mellom menn og kvinner i alle bransjer, understreker Brekke.

– Vi er godt på vei, men ser at det i enkelte bransjer fortsatt er et stort lønnsgap. Handels- og servicebedrifter har hatt et solid løft i 2010, men de kvinnelige lederne tjener fortsatt 15 prosent mindre enn mannlige ledere her. Årsaken kan være at disse bransjene tradisjonelt har hatt få kvinner i lederstillinger, noe som gjør at det tar lang tid å redusere lønngapet. I tillegg vet vi at majoriteten av de administrative lederstillingene i denne bransjen besittes av menn, sier han.

factbox_138

Utvikling i enkelte bransjer
Powered by Labrador CMS