Ledelse

Mari Teigen, leder for Core – senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning.

Likestillingsforsker Mari Teigen: Utviklingen på toppen av næringslivet går veldig sakte

– Kvinner er veldig svakt representert blant styreledere, konstaterer Teigen.

Publisert Sist oppdatert

Kvinneandelen blant styreledere i de 50 største børsnoterte selskapene er 16 prosent.

Dette viser det at det ikke er «nok» for å få opp kvinneandelen blant styreledere at kvinneandelen i styrene i de samme selskapene har vært 40 prosent eller mer i femten år; helt siden kvoteringen kom.

– Det virker ikke som om det holder å ha erfaring fra styrearbeid for å nå til topps i disse styrene, sier Mari Teigen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning og leder for Core − senter for likestillingsforskning.

Core kartlegger likestilling i styrer og ledelse i de 200 største selskapene i Norge. Deres tall ligger på omtrent samme nivå som Dagens Perspektiv sine: I de 200 største selskapene er 13 prosent av styrelederne kvinner, ifølge Core topplederbarometer 2022. I 2020 var kvinneandelen 11 prosent.

Teigen sier at den lave kvinneandelen blant styreledere i de største selskapene på Børsen på én måte er som forventet.

– Bakteppet er at topp-posisjonene i næringslivet over tid har vært mannsdominerte. Men all den tid disse selskapene har vært omfattet regler om kjønnsbalanse i styrer i femten år, så er det grunn til å forvente at det fra en så stor pool av kvinnelige styremedlemmer med styreerfaring er flere som er aktuelle for styrelederposisjoner, sier forskeren.

Styreleder kan legge føringer

Kvotering til ASA-styrene ikke har ført til at vi har fått mange flere kvinnelige toppsjefer heller, minner Teigen om. Toppledelse er relevant erfaring for styreledelse, og for å få flere kvinner med toppledererfaring, er de sittende styrelederne viktige, resonnerer forskeren.

– Styreleder kan legge føringer om at likestillings- og mangfoldsarbeid skal prioriteres i virksomheten, og antagelig betyr kjønnsfordelingen i toppledelsen mye mer enn kjønnsfordeling i styret for å få flere kvinnelige styreledere. Dette er en viktig problematikk som bør følges med argusøyne fremover.

Powered by Labrador CMS