Ledelse

Owen Smith får støtte fra London-borgermester Sadiq Khan.

London-borgermester støtter Owen Smith

I helga ga den populære borgermesteren Sadiq Khan sin støtte til Labour-leder utfordrer Owen Smith.

Publisert Sist oppdatert

Khan sa i et intervju med The Observer at selv om den sittende Labour-lederen og venstrefavoritten Jeremy Corbyn er en «prinsippfast Labour-mann», så var det «ekstremt usannsynlig» at han kom til å lede partiet tilbake til makta i Storbritannia.

Etter brexit-folkeavtemmingen og et mislykket kuppforsøk av høyresiden i Labour mot Corbyn, valgte de tidligere skyggeministerne Angela Eagle og Owen Smith å utfordre Corbyn om ledervervet.

Eagle valgte å trekke seg tidleg i leder-løpet og konkurransen har nå kokt ned til Smith mot Corbyn.

Alle Labour-medlemmer og støttemedlemmer kan stemme. De første stemmesedlene ble sendt ut i posten og via epost mandag 22. august. Fristen for å stemme er onsdag 21. september. Hvem som blir ny leder, blir kunngjort på en konferanse i Liverpool 24.september, dagen før Labours landsmøte starter.

Kan være like «radikal» som Corbyn

Tidligere skyggeminister for arbeid og pensjon Owen Smith (46) uttalte i et intervju med The Guardian at han kan være «like radikal» som Jeremy Cobryn og har blant annet lovet å gjenninnføre lokale lønnsforhandlinger mellom arbeidsgivere og ansatte.

I tillegg har han lovet velgerne en ny brexit-avtemming og en investeringspakke på 200 milliarder pund.

Smith er en nykommer i politikken og har tidligere hatt en lederrolle for legemiddelgiganten Pfizer.

Corbyn har hatt en massiv støtte i grasrota i partiet, mens Smith har sanket støtte fra de etablerte partitoppene i Labour. Venstreaktivisten og The Guardian-kommentator Owen Jones har i flere av sine uttalelser vist sin støtte til Corbyn, men sa mandag til Klassekampen at Labour-lederen nå burde byttes ut med Clive Lewis.

I helga stilte London-borgermester Sadiq Khan seg bak leder-utfordrer Owen Smith.

Khan fikk det største personlige mandatet noen politikere i Storbritannia noensinne har fått da 1,3 millioner mennesker stemte han frem som borgermester i mai. Hans stemmer er derfor ventet å bli tungt vektlagt i det kommende ledervalget og kan svinge partistemmer som enda ikke har bestemt seg, skriver Financial Times.

Powered by Labrador CMS