Ledelse

Loveleen Brenna: – Vi er ikke mangfoldsmodne som nasjon

– Vi snakker om at vi ønsker mangfold og likestilling, men har egentlig en «passe-inn-kultur», sier Brenna, som til daglig kurser norske ledere i mangfoldsledelse.

Publisert Sist oppdatert

­Loveleen Brenna holder kurs for norske ledere og organisasjoner i mangfoldsledelse gjennom selskapet Seema. Hun kjenner seg igjen i mye av det Kirsten Weiss har funnet i arbeidet med sin bok om utenlandske ledere i Norden, og viser til at det i flere rapporter er blitt påpekt at Norge og Norden har en utbredt assimilerende kultur.

– Vi snakker mye om mangfold og inkludering. Vi sier vi ønsker det unike, men skal du «overleve» hos oss; bli lik oss, sier Brenna.

Hun spissformulerer budskapet sitt, men vi skal ikke lenger enn til norsk næringsliv for å se at det er relativt få ledere med flerkulturell bakgrunn; et av flere kriterier for mangfold. Ifølge en rapport fra «Core - senter for likestilingsforskning», er det for eksempel svært få med innvandringsbakgrunn i toppen av 50 av de største selskapene våre.

Nordisk arbeidslivskultur

Mangfoldsledelse

Brenna merker seg at mange av de lederne som faktisk har minoritetsbakgrunn, er ledere for minoriteter. Selv er hun opptatt av at ledere med flerkulturell bakgrunn også må rekrutteres til å jobbe med saker og områder som angår hele befolkningen.

– Vi er ikke mangfoldsmodne som nasjon, sier Brenna. – Vi tror at folk fra andre land må hjelpes, at det er slik vi inkluderer dem. Men vi må tenke at folk fra andre kulturer har ressurser, og at verdiskaping og nasjonsbygging er noe vi skal gjøre sammen.

Å rekruttere inn mangfold, er da heller ingen garanti for verdiskaping, mener hun. Verdiskaping får man først når man anvender og leder mangfoldet på en god måte.

Noe av det Seema jobber med på norske arbeidsplasser, er kompetanse og modenhet i håndtering av dilemmaer og konflikter. Herunder å se andres perspektiver. Det er ikke bare de som skal lære om og av oss og vår kultur. Vi skal også lære om og av dem.

Brenna viser til at noe av det viktigste arbeidsgivere kan gjøre for å fremme samarbeid på tvers kultur, er å ha gode, bredt anlagte introduksjonsprogrammer for nyansatte. Her feiler mange, mener hun.

Kulturkollisjoner

Selv er Brenna født India og oppvokst i Norge. Familien flyttet hit da hun var fem. Hun har jobbet med likestilling og mangfoldsledelse i over 30 år, og blir ikke overrasket over å høre at de utenlandske lederne som danske Kirsten Weiss har intervjuet til sin bok møter utfordringer i Norden. Flere av lederne synes det er krevende å navigere i de flate hierarkiene. Brennas erfaring er at vi selv er stolte av våre flate strukturer, tillitsbaserte ledelse og demokratiske prosesser, og at vi tror at dette fungerer for alle andre også.

– Men de flate hierarkiene kan være dilemma for folk som kommer fra land med tydeligere hierarkier, sier hun, og råder arbeidsgivere til å sette av tid til å fortelle og forklare de som kommer fra andre kulturer mer om strukturene våre og måten vi jobber på.

– Gjør usynlige normer og regler synlige for dem som ikke kjenner til trepartssamarbeidet og den norsk ledelseskultur. Snakk om hvordan vi viser respekt, selv om vi bruker fornavn og er uenige med sjefen. Fortell at vi kan være uenige og diskutere, men når et vedtak er gjort, så forventes det lojalitet.

Powered by Labrador CMS