Ledelse

– Verganti setter mennesker og følelser i sentrum i en verden full av teknologiutvikling, sier Ivar Haarstad fra Statoil (venstre).

– Mennesket i sentrum

– Verganti setter mennesker og følelser i sentrum i en verden full av teknologiutvikling, sier Ivar Haarstad fra Statoil.

Publisert Sist oppdatert

Haarstad, som til daglig jobber med innovasjon i Statoil, er positiv til professor Roberto Vergantis tilnærming til innovasjon.

– Det er en annen måte å tenke på enn vi vanligvis bruker. Som regel er det teknologien som står i sentrum.

– Hvordan kan dere bruke dette i Statoil?

– I Statoil tenker at vi har ei verktøykasse med mange ulike verktøy for hvordan vi skal jobbe med innovasjon. Noe av dette har vi gjort før, noe er nytt. Vår viktigste oppgave er å få opp store ideer, og her inspireres vi til å involvere mennesker på en ny måte underveis. Hva tror enkeltmennesker på? Hva har mening for dem? Det kan være et nyttig istedenfor å gå rett på teknologien. Jeg blir veldig engasjert av dette.

Den gode kritikk

En av de andre deltagerne, Stian Nygaard fra Corporate Innovation i Yara, har bitt seg spesielt merke i hvordan man kan jobbe i team og kritisere ideer på et tidlig tidspunkt i prosessen i den gode hensikt. En tilnærming deltagerne på seminaret selv fikk prøve se på gjennom ulike oppgaver.

– Dette er en annen måte å jobbe på enn vi har gjort før. Verganti snakket også om å finne fram til ideer du virkelig tror på selv. Skal du få andre til å tro på ideene dine, må du virkelig tro på det selv. Det er et godt poeng, sier Nygaard.

– Nyttig påminnelse

Eli Ystad, konserndirektør for organisasjonsutvikling og IT i Nord-Trøndelag elektrisitetsverk (NTE), synes denne typen faglig påfyll er nyttig i en tid hvor de fleste selskaper tar mål av seg å møte den digitale transformasjonen på en god måte.

– Vi står overfor et vendepunkt i teknologisk innovasjon, og jeg tror ikke begrensningen ligger i teknologien. Den ligger hos menneskene. Dette er en påminnelse om å tenke igjennom meningen med innovasjon. Det er lett å gå rett på løsningssporet med utgangspunkt i det man har fra før.

– Er det mer enn fine ord? Har det noe for seg?

– Ja, det tror jeg. Vanligvis er vi veldig opptatt av å finne tekniske løsninger, men vi må ikke glemme meningsperspektivet. Det er folk som skaper innovasjon. Verganti utfordrer oss også på at reell transformasjon er å gjøre noe annet enn å forbedre det vi allerede har. Det er mulig å utfordre det eksisterende fundamentalt.

Powered by Labrador CMS