Ledelse

Nådeløs kreativitet i Abba

Følelser og perfeksjonisme styrer kreativiteten til Abba-legenden Björn Ulvaeus.

Publisert Sist oppdatert

Hitlåt på hitlåt kom trillende ut fra låtskriverne Björn Ulvaeus og Benny Andersson, som sammen med Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad utgjorde ABBA. Popgruppen som hadde sin glansperiode på sytti- og begynnelsen av åttitallet var en av de tidenes mest suksessrike skandinaviske popgrupper, men i et intervju med det svenske magasinet Chef forteller Ulvaeus at den kreative prosessen forut for hitlåtene var nådeløs.

Han sier at 95 prosent av det de lagde i den kreative prosessen, var søppel, og at det viktigste i en kreativ prosess er å sile ut det som ikke holder. I Abba la de listen høyt og kastet svært mye låtmateriale. Hvis de ikke fikk det store ”kicket”, en følelse av ekstrem lykke fordi de hadde skapt noe som ekstremt bra, ja da ble låten kastet. De var perfeksjonister, og ga seg ifølge Ulvaeus aldri før de var helt fornøyde.

Når det gjelder ledere som sådan og kreativitet, så råder Ulvaeus ledere til å oppmuntre til nye ideer samtidig som de gir rom for å gjøre feil. Han sier det kan ligge enormt med ubrukt kreativitet hos medarbeidere, hvis sjefen ikke løfter på lokket. For øvrig tror han på den horisontale organisasjonen, framfor den vertikale som han har sett så mye av i USA. I sistnevnte organisasjonsvariant er ledere ofte redde for å ta initiativ, fordi de redd for at en høyere sjef ikke skal like det. Verdiløst og kreativitetsdrepende, mener Ulvaeus.

Powered by Labrador CMS