Ledelse

Jan Ubøe, professor ved Norges Handelshøyskole, hevder at mål-styring tapper samfunnet for store ressurser.

NHH-­professor ut mot målstyring

Jan Ubøe har i en rekke kronikker i norske aviser pekt på de negative konsekvenser ved tradisjonell målstyring. NHH-professoren mener kvalitetsledelse er et bedre alternativ.

Publisert

Der tradisjonell målstyring fremelsker konkurranse, stimulerer kvalitetsledelse til samarbeid. Kvalitetsledelse bygger på en tanke om at det er helheten som skaper resultater, og at individet bare kan utmerke seg fordi laget gjør det mulig. Slik argumenterer Jan Ubøe, professor ved professor ved Institutt for fortaksøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

Han viser videre til at moderne kvalitetsledelse fremmer samarbeid, innovasjon og helhetstenking i en bedrift. Ledere som følger prinsippene for kvalitetsledelse går foran, inspirerer og stoler på sine medarbeidere. Fokuset er på tillit, dialog og medbestemmelse. Kvalitetsledelse fremmer både bedre lønnsomhet og mer effektivitet i bedriften, mener professoren, som konstaterer at mange ledere i norske bedrifter likevel sverger til målstyring - som kan sees som en direkte motsats til kvalitetsledelse.

– Besnærende logikk

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS