Ledelse

Rikest i Norden. Milliardær John Fredriksen fotografert i 2019 under sin sin årlige julelunsj for venner og familie på Theatercaféen i Oslo.

Nordens superrike: Norske rikinger tjener pengene selv – svensker og dansker arver

I Norge har mer enn halvparten av de 40 rikeste tjent sine penger selv. I Sverige og Danmark har flere av de rikeste kommet til dekket bord gjennom arv. I Norge er John Fredriksen den aller rikeste – med god margin.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en kartlegging HR-selskapet cv.app har gjort.

Cvapp har gjennomgått listene for de rikeste personene i de skandinaviske landene og særlig tatt for seg de superrike – de som har minst 1 milliard dollar i verdier.

Tallene viser at det er 101 dollarmilliardærer i Norden, og i Norge kommer formuen hovedsakelig fra finans, deretter fra eiendom og så fra turisme.

I Sverige er finans, mote og detaljhandel dominerende, mens Danmark er sterkt representert innen industri og detaljhandel.

Ulik gründermentalitet

I Norge er det ifølge Cvapp «kun» 21 superrike – altså som har en formue på mer enn 1 milliard dollar. I Sverige er antallet 40 såkalt «superrike».

Cvapp har likevel sett på de 40 rikeste i Norge. 21 av dem har «opparbeidet sin formue selv», mens 19 av dem «har arvet».

Dette til forskjell fra Sverige og Danmark, der de fleste på rikingtoppen har arvet sin rikdom, selv om flere også har jobbet godt for å spe på ekstra.

Dette viser tydelig at det er nasjonale forskjeller i gründerkultur i de nordiske landene, skriver Cvapp i sin analyse. «Disse forskjellene kan forklares med de ulike økonomiske strukturene i landene, der Norge nyter godt av sine naturressurser og et mer risikovennlig miljø», heter det.

Amanda Augustine er pressetalsperson for Cvapp.

– Sammenligningsanalysen av Skandinavias milliardærer avdekker interessante innsikter om økonomiske strukturer og entreprenørskapskultur i Norge i forhold til våre naboer, Sverige og Danmark. Til tross for Norges sterke økonomi og høye livskvalitet, viser analysen at Norge ligger bak både Sverige og Danmark når det gjelder gjennomsnittlig nettoformue blant milliardærer, sier presstalsperson Amanda Augustine på vegne av Cvapp.

– Når det gjelder entreprenørskap, skiller Norge seg ut med en høyere andel selvskapte milliardærer sammenlignet med Sverige og Danmark. Dette indikerer en sterk gründerånd og en dynamisk økonomi hvor individer har mulighet til å skape betydelig velstand gjennom hardt arbeid og innovasjon, uavhengig av arv, framhever Augustine.

Gjennom denne norske gründerånden har fremtredende selskaper som Fredriksens shippingimperium, Røkkes Aker ASA og Stordalens Strawberry vokst frem, mens Sveriges rikdomsarv gjenspeiles i globale giganter som Perssons H&M, Ax:son Johnsons Axel Johnson AB og Rausing-familiens Tetra Pak. I Danmark dominerer selskaper som Lego, Novo Nordisk og Zalando.

Dårlig med damer

Bare 2 av Norges 40 rikeste er kvinner, ifølge Kapitals liste over landets rikeste. Ingen av dem har en formue på over en milliard dollar. De eneste kvinnelige representantene på listen er investeringsarvingene Rannfrid Rasmussen (9,05 milliarder kroner) og Else Helene Sundt (8,6 milliarder kroner).

På tross av at Norge i 2006 innførte en lov om positiv særbehandling som krever minst 40% kvinner i styrene i de største børsnoterte selskapene, er kjønnsbalansen i næringslivet fortsatt ujevn.

«Denne situasjonen viser hvor utfordrende det er å overvinne dypt etablerte samfunnsnormer og forretningspraksiser, der menn dominerer og mangelen på kvinnelige rollemodeller hindrer kvinner i å få ledende stillinger i privat sektor», skriver Cvapp i sin analyse, og konkluderer:

«Fremgangen i offentlig sektor gjenspeiles ikke i næringslivets høyeste nivåer, noe som viser at det ikke bare er lovgivning som trengs, men også atferdsendringer og å bryte mannsdominerte nettverk».

Hva med våre naboer?

Sverige utmerker seg blant de skandinaviske landene ved å ha den største andelen av milliardærer. 40 personer i Sverige har eiendeler på mer enn 1 milliard US dollar, på tross av en befolkning på bare 10,4 millioner. Selv om Sverige har flere milliardærer blant sine rikeste, har de også de yngste rikingene i Norden. Gjennomsnittsalderen for de svenske milliardærene er kun 59,6 år, tre år under det nordiske gjennomsnittet.

Svenskene har også flest rike kvinner – en fjerdedel av listen (10/40) består av kvinner, den høyeste andelen i Norden.

Danmark: Bare 12 av de 40 rikeste danskene har skapt sine verdier selv. Med en overvekt av gamle penger, dominerer industrimagnater den rike listen, med 17 av de 40 personene som eier formuer knyttet til produksjon eller ressursutvinning.

Danmarks rikeste har også en tendens til å bo innenfor landets grenser. Tre av de 40 rikeste danskene bor i utlandet, sammenlignet med 15 av de 40 rikeste nordmennene.

Finland: Forbes’ 2023 rikeste-liste identifiserer sju dollarmilliardærer i Finland. En fellesnevner for fire av dem er Herlin-navnet. Familien eier ingeniørfirmaet Kone, som er Finlands tredje største selskap etter markedsverdi. Det sysselsetter 60.000 mennesker globalt og ledes av landets rikeste mann, Antti Herlin. Landets nest rikeste mann er Heikki Kyostila, som grunnla tannutstyrsbedriften Planmeca i 1971.

Norske rikinger flytter hjemmefra

Mange av Norges rikeste har flyttet til utlandet, særlig etter at regjeringen økte formuesskatten til 1,1%. Mer enn en tredjedel (15 av 40) av de rikeste nordmennene bor nå permanent i utlandet, med Sveits som det vanligste reisemålet, viser Cvapps gjennomgang, som også peker på at «Norge er et av få land i Europa som har formuesskatt, etter at Frankrike avskaffet den i 2018».

– Hva overrasket dere mest når dere analyserte disse tallene nærmere?

– Blant de mest overraskende funnene var den klare kjønnsforskjellen blant milliardærer i Skandinavia, og spesielt i Norge, hvor en overveldende majoritet er menn, sier Amanda Augustine i Cvapp.

– Dette reiser spørsmål om barrierer for kvinnelig økonomisk suksess i en region som er kjent for sin likestillingspolitikk. Det var også overraskende å se hvor unge svenske dollarmilliardærer er sammenlignet med sine norske og danske motparter, noe som kan tyde på at Sverige er mer fremtredende når det gjelder å fostre ungt entreprenørskap og innovasjon.

– En annen interessant observasjon er boligmønsteret og formuesmigrasjonen, hvor en betydelig andel av Norges rikeste velger å bo utenfor landets grenser. Dette fenomenet, som delvis kan forklares med landets skattepolitikk, påvirker ikke bare den gjennomsnittlige nettoformuen til milliardærer i Norge, men også hvordan velstand og entreprenørskap utvikler seg i landet, sier sier Amanda Augustine.

Fredriksen er aller rikeste

Skipsreder og invester John Fredriksen, som topper listen i både Norge og hele Norden, er nå verdt over 209 milliarder kroner. Fredriksens imperium består blant annet av betydelige eierinteresser innen oljeboring til sjøs, fiskeoppdrett og tørrlastskipsfart. Hans strategi er velkjent, men gir ofte resultater:

– Diversifisering har vært en sentral strategi i mine forretningsaktiviteter. Ved å investere i ulike bransjer, søker jeg å redusere risiko og utnytte muligheter for vekst. Spesielt oppdrettsnæringen har vist et enormt potensial, og jeg er glad for å være en del av ekspansjonen der gjennom min investering i Marine Harvest, sier han til nettstedet ZacJohnson.com.

Her er listen med Norges aller, aller rikeste:

Andre «funn»

  • Gjennomsnittsalderen til Nordens rikeste er 62,4 år.
  • Innen industri (27 av totalt 127 superrike i Norden) og finans (26 av 127) finner man de fleste av de rike.
  • Arvet formue (72 av 127) overgår antallet av selvskapte formuer (52/127) – bortsett fra i Norge.
  • Omtrent halvparten (65/127) har universitetsutdannelse, med økonomi (12/127) som det mest populære studievalget.
  • Over to tredjedeler av Skandinavias rikeste (90/127) er gift.
  • De mest vanlige stjernetegnene er Vannmannen (12), Væren og Skorpionen (10).

Metode og kilder

Denne «skrivebordsforskningen» er en analyse av de 40 rikeste individene i Sverige, Danmark og Norge, sammen med de sju offentlig noterte milliardærene i Finland. For Sveriges og Finlands rikinglister analyserte Cvapp Forbes Real Time Billionaires liste. For Danmarks rikeste brukte de den finansielle publikasjonen Økonomisk Ugebrevs Danmarks 100 Rigeste 2023. For Norges del var Kapitals liste over 400 Norges Rikeste 2023 utgangspunktet.

Kilde: Cvapp

 
null
Powered by Labrador CMS