Ledelse

Anne Borg trekker seg som rektor ved NTNU.

NTNU-rektor Anne Borg trekker seg

NTNUs rektor Anne Borg trekker seg fra stillingen med umiddelbar virkning. «Klokt», mener høyere utdanningsminister Sandra Borch.

Publisert Sist oppdatert

­– Den tvilen som har oppstått i denne saken, kan jeg ikke leve med i rollen som rektor, sier Anne Borg, og trekker seg som NTNU-rektor.

Det kom fram på et styremøte fredag.

Styremøtet ble holdt etter at rektoren kritiserte NTNU-forskerne Jonas Nøland og Martin Hjelmeland i et innlegg i Dagens Næringsliv 5. desember hvor hun hadde til hensikt å oppfordre til et godt debattklima.

I innlegget skrev Borg at «NTNU-forskeres utsagn om kjernekraft har en retorikk og en diskusjonsform jeg ikke kan stå inne for som rektor ved NTNU».

– Den påfølgende debatten viser at jeg feilvurderte og bommet på mine intensjoner. Mine uttalelser og formuleringer ble oppfattet som refs av to NTNU-forskere, sier Borg i en pressemelding.

Rapport om kjernekraft

I november leverte Rystad Energy en rapport om kjernekraft, skrevet på oppdrag fra NHO, Norsk Industri og Fornybar Norge. Rapporten konkluderte med at kjernekraft ikke er aktuelt for Norge.

De to NTNU-forskerne omtalte rapporten som «et bestillingsverk» og som «påvirkning kjøpt og betalt av Fornybar Norge».

NTNU-rektoren har fått kritikk fra flere hold etter leserinnlegget.

– NTNUs rektor må ha stor autoritet og legitimitet både internt og eksternt. For meg er det NTNUs beste som teller. Jeg ønsker derfor å meddele styret at jeg fratrer som rektor ved NTNU med umiddelbar virkning, sier Borg.

Forskning- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) mener det er klokt at Anne Borg trekker seg som rektor ved NTNU.

– Jeg har fulgt denne saken tett, og forstår godt for at den har skapt reaksjoner. Nå har Anne Borg valgt å trekke seg. Det var en klok beslutning, sier Borch til NTB.

Powered by Labrador CMS